Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Moderna се похвали с отлични резултати на ваксината си срещу коронавирус при тийнейджъри

25 май 2021, 16:11 часа • 3340 прочитания

Масовата ваксинация на деца срещу Covid-19 се приближи стъпка по-близо, тъй като Moderna стана вторият производител, който обяви успешни резултати от изпитванията при хора на възраст от 12 до 18 години.

Ваксината "Комиранти", произведена от съдружието между Pfizer и BioNTech, вече получи спешно одобрение в САЩ за юноши на възраст от 12 до 15 години, след като опитите с препарата показаха по-добра ефективност, отколкото при участници на възраст между 16 и 25 години.

Резултатите от двете компании предполагат, че тази година ще започне масова имунизация на ученици, като това може да сложи край на тревогите на родители, ученици и учители и да позволи на училищата в САЩ да функционират по нормалния си начин. В края на април Pfizer кандидатства за разрешение за спешна употреба в Европа при деца от 12 до 15 години.

AstraZeneca започна първите си изпитания при деца на възраст от 6 години нагоре през февруари, като компанията имаше за цел да включи 300 доброволци на възраст от шест до 18 години.

Подобно на Pfizer, Moderna твърди, че нейната ваксина е изключително ефективна при младите хора. В проучването са участвали 3700 души на възраст от 12 до 18 години, като в групата, в която всички са били ваксинирани, няма нито един симптоматичен случай на COVID-19, а в плацебо групата е имало 4 случая. Това значи 100% ефикасност на ваксината, но с уточнението, че говорим за поне 14 дни след втората поставена доза. Но ако говорим за това да няма нито един симптом на COVID-19, дори единичен, както и да няма позитивен PCR тест за коронавирус при участвалите в изследването, ефикасността на ваксината е 93%!

Не са регистрирани сериозни странични ефекти, след втората доза пациентите най-често са се оплаквали от болки в ръцете на мястото на поставената инжекция, главоболие, умора, мускулни болки.

Всички, които са участвали, ще бъдат наблюдавани през следващите 12 месеца, за да е сигурно, че няма дългосрочни ефекти.

"Ще представим тези резултати на FDA и регулаторните органи в световен мащаб в началото на юни и ще поискаме разрешение. Оставаме ангажирани да изпълняваме своята част, за да помогнем за прекратяване на пандемията Covid-190", каза Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес