Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любовно сладко и други факти, които може би не знаете за Нострадамус

01 март 2022, 07:45 часа • 27448 прочитания

През 1555 г. Нострадамус публикува книгата „Пророчествата“ (Les Prophéties), съдържаща предсказания за събития от европейската история. В кризисни времена интересът към Нострадамус и неговата личност нараства. Нека бъдем в крачка.

Личността на Мишел дьо Нострадам, известен като Нострадамус, е, меко казано, нееднозначна. Той получава критики както от своите съвременници, така и в наши дни. И така, кой е бил той – образован шарлатан или все пак истински пророк? Нека се опитаме да разберем с помощта на науката и доказани факти, както и да надникнем в някои от пророчествата му.

Нострадамус бил изключен от медицинския институт

Нострадамус влиза в университета в Авиньон през 1519 г. на 15-годишна възраст, но е принуден да напусне само след година, когато градът е засегнат от чума и университетът е затворен. Впоследствие той прекарва осем години, пътувайки из Франция, Италия и Испания, изследвайки билки, работейки като аптекар и помагайки на жертвите на чумата.

Предполагаемото родно място на Нострадамус, Сен Реми дьо Прованс, 1997 г. Снимка: Peter Lemesurier / CC BY-SA 3.0

През 1529 г. Нострадамус постъпва в университета в Монпелие (една от най-старите медицински институции в света), но е изключен, след като университетските власти установяват, че той работи като аптекар. В онези дни тази професия се противопоставяла на професията на лекар и била забранена от правилата на образователната институция. Чак през 1572 г. в Монпелие бил основан фармацевтичен факултет.

Шотландският астроном от XIX век и странната му теория за 22 трилиона извънземни

Спори се дали Нострадамус по-късно се е върнал за медицинска степен, но няма преки доказателства за това. Но документът за изключване, подписан от професора по медицина Гийом Ронделе, все още се съхранява в библиотеката на факултета. Според непотвърдена информация конфликтът с университета бил уреден и Мишел все пак получил докторска степен. От този момент нататък фамилията му се изписва по латински маниер: Nostradamus.

Нострадамус активно се бори с епидемията от чума

През 1544 г. Нострадамус води медицинска практика в Марсилия, а през 1546 г. се бори с огнище на чума в Югоизточна Франция, в Екс ан Прованс. Впоследствие, за медицинската му дейност, парламентът на Екс ан Прованс му отпуснал пожизнена пенсия. За чудодейната сила на създадените от него лекарства се носят легенди, но рецептите, оцелели до наши дни, не надхвърлят традиционната медицина от XVI век.

Публикува не само предсказания, но и готварска книга

Една от най-ранните публикации на Нострадамус се нарича „Трактат за козметиката и консервирането“. Освен рецепти за боя за коса, слабителни средства, паста за зъби от натрошени кости и черупки от морски охлюви, книгата предлагала рецепти за марципанов крем, захаросани портокалови кори, мармалад, сладко от череши и круши и желе от дюли. В книгата имало и рецепта за „любовно сладко“. Корен от мандрагора, кръв от врабчета и пипала на октопод... Успяхте ли да запишете? Твърдяло се, че лекарството е толкова мощно, че можело да запали „огън в нейното сърце за извършване на любовен акт“.

Прогнози за бъдещето въз основа на събития от миналото?

Така се е случило, че всички възприемат Нострадамус като пророк със свръхестествена способност, умеещ точно да предскаже бъдещето. Но научната общност смята, че той всъщност не е притежавал свръхестествени сили, а по-скоро умело е проектирал събития от миналото в бъдещето. Според Питър Лемезурие, бивш лингвист и професионален преводач от Кеймбридж, който е написал най-малко десет книги за тази загадъчна личност, Нострадамус не е бил нито астролог, нито ясновидец. Той просто вярвал, че историята се повтаря.

Английски превод от 1672 г. (от френски език 1568 г.) на предсказанията на Нострадамус

Използвайки метод, датиращ чак от библейски времена, Нострадамус произволно избирал пасажи от стари източници и след това използвал астрологични изчисления, за да предскаже повторението на тези събития в бъдеще. Един от основните източници, използвани за най-известното му произведение, „Пророчествата“, бил сборникът Mirabilis liber от 1522 г., антология на пророчествата на известни прорицатели от онова време.

Критиката преследвала Нострадамус цял живот

По времето, когато първото издание на неговите пророчества било публикувано през 1555 г., Нострадамус вече бил добре известен благодарение на своите годишни алманаси. Текстовете съдържали полезна информация за времето за фермерите и прогнози за предстоящата година. В крайна сметка всичко това привлякло вниманието на кралицата на Франция Катерина Медичи, която повикала Нострадамус в Париж, за да обясни своите прогнози и да направи хороскопи за кралските деца.

Как Александър Македонски устрои съревнование "кой ще изпие повече", от което никой не оцеля

В същото време професионалните астролози от онова време непрекъснато критикували неговата „некомпетентна методология“. По онова време астрологията била популярна и при пристигането си в Париж Нострадамус бил предупреден, че властите се готвят да го разпитат какви учения практикува и как прави своите прогнози.

Пророчествата на Нострадамус били пропаганда по време на Втората световна война

Малко след Полската кампания на Вермахта през 1939 г. Магда Гьобелс, съпруга на министъра на пропагандата на Хитлер, се натъкнала на пасаж от Mysterien von Sonne und Seele („Тайните на слънцето и душата“), в който едно от четиристишията на Нострадамус предсказва големи кризи в Англия и Полша през 1939 г.

Обръщайки внимание на този пасаж, Йозеф Гьобелс наредил създаването и разпространението на брошура, която да убеди жителите на неутралните страни в неизбежността на нацистката победа, както било предсказано от Нострадамус преди векове. Съюзниците подхванали тази информационна война и отговорили, като хвърлили листовки над окупираните от Германия територии, в които се твърдяло, че Нострадамус е предвидил поражението на Германия. Освен това, в опит да повиши морала на съюзниците, MGM направила серия от кратки филми за известния пророк.

Сбъднатите пророчества

Загадъчните катрени на Нострадамус правят трудни опитите да се оцени точността на неговите прогнози. Но кои от тях са се сбъднали действително, разяснява Sky Нistory.

Смъртта на Анри II

Фаталният турнир, неизвестен автор. Public Domain

Анри II познавал алхимик, който веднъж се обърнал към него в писмо с „Най-непобедимият Анри, крал на Франция“. Но трагичната му смърт го настигнала едва на 40 години. Страстен любител на лова и първенствата, през лятото на 1559 г. той провежда турнир в чест на мирния договор и сватбата на дъщеря си. По време на дуел с един от младите воини, копието на последния се счупило и се забило в окото и мозъка на Анри II.

Астрологът на Третия райх

Последвала бавната и мъчителна смърт на френския крал и мнозина смятат, че това е предсказано от Нострадамус. В това четиристишие се казва, че „младият лъв ще надвие по-стария“, че „ще пробие окото през златната клетка“ и че „две рани“ ще доведат до „жестока смърт“. Невероятно? Може би. Макар че критиците посочват, че катренът също казва, че убийството се случва „на бойното поле в една битка“, докато Хенри бил случайно убит по време на игрив турнир.

Големият лондонски пожар

Големият пожар в Лондон, изобразен от неизвестен художник (1675 г.) вечерта на вторник, 4 септември 1666 г. Public Domain

Струва си да цитираме предполагаемото четиристишие за Големия пожар в Лондон, защото това е едно от най-загадъчните пророчества.

„Кръвта на праведните ще извърши грешка в Лондон,
Изгорени от мълния двадесет и три шестици:
Древната дама ще падне от високото си място,
Няколко от една и съща секта ще бъдат убити.“

Някои експерти тълкуват "двадесет и три шестици" като 66 (20 x 3 + 6), към което се добавя споменаването на Лондон. Както винаги при Нострадамус, двусмислеността затруднява тълкуването. Големият пожар е бил предизвикан от пламък в пекарна, а не от "мълния", а какво значи "древната дама"? Може би самият Лондон?

Идването на Хитлер

Bundesarchiv / CC BY-SA 3.0 de

Много предсказания от ХХ век се приписват на Нострадамус и за едно от тях често се сочи идването на власт на Адолф Хитлер.

"От дълбините на Западна Европа,
Малко дете ще се роди от бедни хора,
Което с езика си ще съблазни голяма войска;
Неговата слава ще се увеличи към източното царство."

Бомбите над Хирошима и Нагасаки

George R. Caron / Public Domain

"В пределите на два града ще има бедствия, подобни на които никога не са били виждани." Смята се, че това описание на пророчеството се отнася за случилото се в японските градове Хирошима и Нагасаки, разрушени от атомни бомби в края на Втората световна война.

Четиристишието рисува все по-мрачна картина, предсказвайки „глад в чумата“, „хора, потушени със стомана“, което може да показва самолетите, пуснали бомбите.

Убийството на Кенеди

Снимка на президента Кенеди в лимузината в Далас, Тексас, минути преди убийството. В президентската лимузина са още Джаки Кенеди, губернаторът на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели. Снимка: Walt Cisco, Dallas Morning News / Public Domain

Убийството на президента Джон Ф. Кенеди е един от ключовите моменти на ХХ век, така че не е изненадващо, че мнозина са търсили някакъв намек за пророчество в произведението на Нострадамус. Често цитирано предсказание гласи: „Отвисоко злото ще падне върху велик човек“ – може би препратка, че Кенеди ще бъде застрелян отдалеч от снайперист.

Бъдещите пророчества

Има мнение, че Нострадамус е предсказал и голям конфликт в Западна Европа през пролетта на 2022-ра, и е предрекъл още суши, наводнения и удар от астероид, пише Daily Mail.

Въпреки че е трудно да се определят точните дати на неговите предсказания, както са изложени в „Пророчествата“ от 1555 г., се смята, че Нострадамус е предвидил, че тази пролет ще възникне голям конфликт.

Жестокият гонител на християните Диоклециан: от цар до градинар

Сред неговите прогнози е неясното предположение, че Франция може да се сблъска със заплаха от изток. Пророчеството казва: „Синята глава ще навреди на бялата глава в такава степен, че доброто на Франция и за двамата няма да стигне.“

Експертът по Нострадамус Боби Шейлър обаче предполага, че Третата световна война може да се случи „в близките няколко години“. "Нострадамус казва, че това ще бъде масивна дълга война, от 25 до 29 години, последвана от по-малки войни...", заявил специалистът миналата година. Но допълнил, че след това ще настъпи „епохата на Сатурн, която ще бъде хилядолетие на мир“.

Другите предсказания на Нострадамус за 2022 г. включват, че светът ще пострада от удар на астероид, наводнения и суши ще опустошат цели страни, и от масов глад. Нострадамус дори предрекъл разпадането на ЕС тази година.

По-специално през XVI век Нострадамус предсказал, според някои интерпретации на неговите катрени, че изменението на климата ще стане толкова сериозно, че високите температури ще „сварят наполовина“ рибата в морето. Прорицателят също така предупредил, че човечеството няма да види дъжд в продължение на 40 години, а когато най-накрая той дойде, ще има „големи наводнения“, които ще опустошат народите.

Великият развратник. "Бащата на Европа" управлявал, заобиколен от най-красивите жени на своята империя

Нострадамус, според Daily Mail, също е предсказал, че от небето ще падне "голям огън". Според тълкувателите гадателят, изглежда, е предсказал, че много астероиди ще паднат върху Земята, което ще предизвика пожари и разрушения.

Описван като „Пророк на съдбата“, френският астролог и лекар бил вдъхновен от библейските текстове и собствените си преживявания с чумата, а предсказанията му се фокусират върху глад и нещастия.

467 години след като Нострадамус е публикувал книгата си, работата му остава популярна, защото неговите прогнози са напълно отворени за интерпретации.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес