Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарство и срещу дълъг КОВИД - италиански професор споделя опит, но "Ивермектин" няма регулаторно одобрение

23 март 2021, 12:07 часа • 12684 прочитания

Възможно ли е лекарството "Ивермектин" да е средството, което да промени драстично хода на пандемията COVID-19? Този въпрос се промъква все по-упорито не само в научните и специализираните медицински среди, но и в медиите.

Отзивите за "Ивермектин" като средство за лечение на новия коронавирус са много противоречиви, дори и в България. Специалисти от голяма величина са както твърдо за употребата му като оръжие срещу COVID-19, така и твърдо против. И всичко тръгва от факта, че няма нито едно голямо клинично проучване, което да покаже какъв е ефектът на препарата. А за лекарство, което явно не е магическа пръчка, но за което има данни, че оказва сериозен ефект, са нужни повече проучвания – с ясен протокол на изследването, със споделяне на данни за оценка от независими научни екипи и в крайна сметка с преценка на ниво регулатори дали да се използва или не.

Досега промяна в отношението към "Ивермектин" има в САЩ - Националните институти по здравеопазване (NIH е агенция на Департамента по здравеопазване на САЩ и са основната агенция на американското правителство, отговаряща за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването) промениха становището си за лекарството по отношение на COVID-19 - от категорично „не” на има "недостатъчно значими" данни, за да бъде направена промяна в препоръките за лечение на COVID-19. NIH обаче посочи точно, че трябват резултати от "адекватно подкрепени, с добър дизайн и добре изпълнени клинични проучвания, за да се представят научно обосновани доказателства за ролята на "Ивермектин" в препоръки за лечение на COVID-19".

Личният професионален опит на проф. д-р Алесандро Сантин е категорично в подкрепа на "Ивермектин" като средство за борба с COVID-19. При това той настоява, че лекарството е ефективно и в лечение на симптоми на т.нар. "дълъг КОВИД".

Проф. д-р Сантин е италианец, но живее и работи в САЩ. Той е едно от най-известните имена в света що се отнася до лечението на онкозаболявания. Професорът е част от Йейлския университет и има над 250 публикувани научни статии, пише разследващият журналист Март Берт Пфайфър за сайта TrialSiteNews (подробности на английски какъв е този сайт има в материал на авторитетното издание Businesswire).

Сантин е категоричен – виждал е "Ивермектин" да дава ефект при лечение във всяка фаза на COVID-19, като той специално е търсел лекарство що се отнася до терапии на онкоболни. Професорът е убеден, че "Ивермектин" е спасил живота на 88-годишния му баща, който се е заразил и който е хипертоник, с прекаран инфаркт и 7 стента! И въпреки тези утежняващи прогнозата за благоприятен изход обстоятелства, бащата на Сантин е жив и здрав.

Професорът е предписвал "Ивермектин" на над 15 семейства, чиито членове са се разболели от COVID-19. Статистически това не е значима извадка, но Сантин твърди, че нито един от разболелите се не е стигнал до болница и кислородно обдишване след като е приемал "Ивермектин".

Сред пациентите на Сантин е и 39-годишна жена, активен спортист, която изкарва COVID-19, но симптомите на болестта я преследват дълго след като вирусът е изчистен от организма ѝ – по-точно болки в гърдите, задъхване и отпадналост. След курс на лечение с "Ивермектин", предписан от италианския лекар, тя потвърждава, че е почнала да се чувства по-добре само 72 часа след прием на първата доза. Точно това е и наблюдението на Сантин при други пациенти с дълъг КОВИД – подобрение настъпва в рамките на между 1 и 3 дни след първоначален прием на препарата. Две изследвания от Перу по отношение на дълъг КОВИД, които още не са рецензирани, говорят за именно такъв ефект.

Друг такъв случай, но не с пациент на Сантин, а на кардиолога д-р Брус Борос, се развива по подобен сценарий. 41-годишният Сам Дан, който е активен бегач, страда 6 месеца от дълъг КОВИД - с отпадналост, умора, лесно раздразним, с неконтролируемо треперене и безсъние. Борос му предписва 10-дневен курс на лечение с "Ивермектин" и симптомите отслабват. Самият Дан казва, че не е излекуван по чудо, но състоянието му се е подобрило значително - от оценка 8 по десетобалната скала на страданията, както той описва положението, до между оценка 1 до 3.

"Много бях разочарован и още съм много разочарован от протоколите за лечение на COVID-19. Сега даваме кортикостероиди, даваме хепарин, даваме "Ремдесивир”. Ако човекът се подобри, хубаво – ако продължи да се влошава, седим и чакаме да умре. Използвайте си мозъка, четете, променете нещо", настоява Сантин, визирайки и БАЗАТА ДАННИ С РАЗЛИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ ОТ ЦЯЛ СВЯТ за действието на "Ивермектин". Тези проучвания обаче се считат от регулаторите в глобален мащаб за твърде малки и в много случаи с неясни критерии.

"Ивермектин" в Европа

До момента препаратът е позволен за употреба срещу COVID-19 в Чехия и Словакия. Двете държави буквално са прегазени от поредната вълна на заразата и се намират на първите 2 места в света по смъртност от коронавируса – България е веднага след тях. Разрешение за употребата на "Ивермектин" има и в Северна Македония. В България „Ивермектин” също е разрешен за употреба, но само като лекарство с рецепта за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза (ангилулоза) – ПОДРОБНОСТИ ТУК! Но на ниво болница може да бъде употребено лекарствено средство за лечение, независимо дали е разрешено за свободна продажба в аптеките, ако вътрешна комисия прецени това - т.нар. състрадателна употреба.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обаче е на мнението на колегите си от САЩ – достъпните за момента данни не подкрепят използването на „Ивермектин” като специфично средство за лечение на COVID-19. И EMA иска рандомизирани проучвания с ясен протокол и критерии, за да може да бъдат дадени по-ясни заключения, като препоръчва препаратът да бъде ползван за лечение на COVID-19 засега именно и само в такива проучвания. Агенцията посочва и, че досега не е получила молба за регистрация на "Ивермектин" като препарат за лечение на коронавирус на територията на ЕС.

Още: Повторно заразяване с коронавирус (COVID-19): Повече данни по въпроса

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес