Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръв се е проливала: зловещи подробности от най-голямата битка в Европа от бронзовата епоха

26 септември 2024, 08:15 часа • 1773 прочитания

Нов анализ на десетки върхове на стрели помага на изследователите да съставят по-ясен портрет на воините, които са се сблъскали на най-старото известно бойно поле в Европа преди 3250 години.

Бронзови и кремъчни върхове на стрели са открити от долината Толенсе в Североизточна Германия. Изследователите за първи път открили мястото през 1996 г., когато любител археолог забелязал кост, стърчаща от брега на река Толенсе.

Кога е започнала първата мащабна война?

Река Толенсе днес Botaurus stellaris / Public Domain

Оттогава разкопките са открили 300 артефакта и 12 500 кости, принадлежащи на около 150 души, паднали в битка на мястото през 1250 г. пр.н.е. Възстановените оръжия включват мечове, дървени тояги и набор от върхове на стрели – включително някои все още заседнали в костите на падналите, съобщава CNN Science.

Никога не са откривани преки доказателства за по-ранна битка от такъв мащаб, поради което долината Толенсе се смята за мястото на най-старата битка в Европа, казват изследователи, които са изучавали района от 2007 г. насам.

Проучванията на костите дават известна представа за мъжете – всички млади, силни и боеспособни воини, някои със зараснали рани от предишни схватки. Подробностите за това кой е участвал в жестокия конфликт и защо се е разиграла такава кървава битка, отдавна са обект на изследване.

Няма писмени сведения за битката, така че археолозите са използвали добре запазените останки и оръжия, за да се опитат да сглобят историята зад древната бойна сцена.

Leif Inselmann, Joachim Krüger (4–6, 44–45), LAKD M-V/Sabine Suhr (3, 19, 43), Jana Dräger / Antiquity, 2024

Сега екип от изследователи, изучаващи върховете на стрели, използвани в битката, са открили доказателства, че тя е включвала местни групи, както и армия от юг. Според изводите, публикувани в списание Antiquity, сблъсъкът е най-ранният пример за междурегионален конфликт в Европа и повдигат въпроси за организираното, въоръжено насилие преди хиляди години.

„Върховете на стрелите са нещо като „пушещо оръжие“, каза водещият автор на изследването Лайф Инселман, изследовател в Берлинското висше училище за древни изследвания към Свободния университет в Берлин. „Точно като оръжието на убийство, те ни дават представа за виновника, бойците от битката в долината Толенсе и откъде са дошли.“

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Доказателства за нашествие

Предишни открития на чужди артефакти, като бохемска бронзова брадва и меч от югоизточната част на Централна Европа, и анализи на останките предполагат, че външни хора са участвали в битката в долината Толенсе. Но сега изследователите били любопитни да видят какви улики ще дадат върховете на стрелите.

Когато Инселман и колегите му анализирали наконечниците, разбрали, че няма два идентични. Но археолозите могат да открият ключови разлики във формите и характеристиките, които показват, че някои от върховете на стрелите не са направени в Мекленбург-Западна Померания, провинция в Североизточна Германия, където се намира долината Толенсе.

Инселман събрал литература, данни и примери за повече от 4700 върха на стрели от бронзовата епоха от Централна Европа и начертал откъде идват, за да ги сравни с върховете на стрелите от долината Толенсе.

Водещият автор на изследването Лайф Инселман държи един от върховете на стрелите, открити от Мекленбург-Западна Померания, провинция в североизточна Германия, където се намира долината Толенсе. Leif Inselmann / Antiquity, 2024

Много съответствали на стила на стрелите от други места в Мекленбург-Западна Померания, което предполага, че са били местно производство и носени от мъже, които са наричали региона свой дом.

Но други върхове на стрели с прави или ромбовидни основи и странични шипове съвпадали с тези от южен регион, който сега включва съвременните Бавария и Моравия, казва Инселман.

„Това предполага, че поне част от бойците или дори цяла бойна фракция, участваща в долината Толенсе, произлизат от много далечен регион“, казва той.

Инселман и колегите му подозират, че е малко вероятно върховете на стрелите да са внесени от друг регион, за да бъдат използвани от местните бойци. В противен случай те биха очаквали да намерят доказателства за върхове на стрели в церемониални погребения в региона, практикувани през бронзовата епоха.

Искрата на войната

Пътят, пресичащ река Толенсе, построен около 500 години преди битката, се смята за началната точка на конфликта, казва съавторът на изследването Томас Тербергер.

Тербергер, професор в катедрата по праисторическа и историческа археология в университета в Гьотинген, е проучвал 3-километров участък от реката, от 2007 г. насам.

„Това вероятно е било част от важен търговски път“, каза той. „Контролът върху него можеше да е бил важна причина за конфликта.“

Изследователите каталогизирали типовете наранявания, открити върху останки в долината Толенсе, за да разберат как се е разиграл конфликтът. Ute Brinker / Antiquity, 2024

Фактът обаче, че изследователите не са открили ясни доказателства в областта на източници на богатство, като мини за метал или места за добив на сол, прави теорията за търговския път по-малко вероятна, каза Бари Молой, доцент в училището по археология в Университетския колеж в Дъблин. Молой не е участвал в изследването.

„Причините за войната може да са много, но по мое мнение е вероятно това да е било група, стремяла се да наложи политически контрол над друга – вековно нещо – за да извлича богатство систематично с течение на времето, а не просто като грабеж“, казва Молой.

Точният мащаб и причината за битката остават неизвестни, но откритите досега останки и оръжие предполагат, че в нея са участвали повече от 2000 души. Изследователите смятат, че в долината има още човешки кости на стотици жертви.

XIII век пр.н.е. е време на засилен търговски и културен обмен, но откриването на бронзови върхове на стрели в цяла Германия предполага, че това е и времето, когато възникват въоръжените конфликти.

Тайната на Норфолкския полк - 267 английски войници се разтворили в мъглата

Тайната на Норфолкския полк - 267 английски войници се разтворили в мъглата

„Тази нова информация значително променя образа на бронзовата епоха, която не е била толкова мирна, колкото се смяташе преди – казва Тербергер. – През XIII век пр.н.е. се променят погребалните ритуали, символите и материалната култура. Считам конфликта за знак, че този основен процес на трансформация на обществото от бронзовата епоха е бил придружен от насилствени конфликти. Толенсе вероятно е само върхът на айсберга.“

Новото проучване също така посочва разположението на наранявания от стрели, открити върху останки, погребани на мястото на битката, което предполага, че щитове може да са защитавали воините отпред, докато гърбовете им са били оставени открити.

Изследването подчертава значението на стрелбата с лък на бойното поле, което често е било подценявано в предишни проучвания на войната от бронзовата епоха, казва Молой.

Мащабът на конфликта

Големият мащаб на битката кара изследователите да преосмислят какви са били социалната организация и войната през бронзовата епоха.

Дълго време изследователите смятаха, че насилието от бронзовата епоха е било афера в малък мащаб, включваща напрежение на отделни хора от местните общности, но Толенсе опровергава тази теория, казва Молой.

„Имаме много места, където откриваме доказателства за масови убийства и дори клане на цели общности“, обяснява той, „но това е първият път, когато демографията на мъртвите е тази, за която можем разумно да твърдим, че са били воини, а не например, миграция на цели семейства.“

Обществата от бронзовата епоха са изграждали укрепени селища и са поддържали ковачи, за да коват оръжия, но Толенсе показва, че и двете са били нещо повече от демонстрация на сила, каза той.

„Толенсе ни показва, че те също са създадени за много реални военни цели, включително пълномащабни битки, включващи армии на поход, придвижване във вражески земи и водене на война“, казва Молой.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес