Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Космическата радиация направила мишките по-умни

26 октомври 2015, 13:23 часа • 9602 прочитания

Изпращаме роувъри и роботи в Космоса, но съвсем друго нещо е да изпратим там крехкото човешко тяло.

Все още не знаем с точност как Дълбокият космос наистина влияе на човека – и последните опити върху мишки говорят, че космическата радиация оказва върху мозъка на бозайника далеч не този ефект, който сме смятали.

Опити с мишки, подлагани на въздействието на космическа радиация, се правят отдавна, но едва сега учените са получили много странни резултати. Става дума за това, че преди за подобни опити са използвани млади мишки – аналог на човешките тийнейджъри.

Сега ръководителят на ново изследване – Амелия Ейш, е взела зрели мишки като контролна група, тъй като по думите ѝ НАСА не планира да изпраща тийнейджъри на Марс, а в такъв случай защо ние изучаваме млади мишки?

Възрастните особи били подложени на радиоактивно излъчване, създадено от ускорителя на частици в Брукхейвънската национална лаборатория. С тестове било проверено как се отразява облъчването на тяхната памет и способност за обучение.

Учените получили много неочаквани резултати. Докато те все още очакват още резултати, предварителните данни са такива – ако младите мишки след обучение показвали лоши резултати, то зрелите животни доста по-добре се справяли със сложни задачи, където от тях се изисквало да различават две различни околни среди. Освен това облъчените зрели мишки се справили с тази задача доста по-бързо от своите необлъчени събратя.

Но това, разбира се, не задължително е хубаво. Получените резултати означават само, че мишките са започнали да изпълняват по-добре една конкретна задача, задействаща зоната на хипокампа в мозъка.

Както казва самата Ейш, подобрението може да е настъпило поради това, че мозъкът е трябвало да се възползва от друга система, която поддържа решаването на подобни задачи. Или е възможно да става дума за изменена схема на неврони и плазматични астроцити. Както забелязала Айш, навиците на мишките в диференциране на обекти се подобрила, но дали те не са започнали да обобщават по-зле?

С други думи, изискват се бъдещи изследвания, тъй като все още е трудно да се тълкуват еднозначно получените резултати, а потенциалните странични ефекти от космически пътешествия изискват сериозно изучаване.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес