Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайско изследване намери по-висок риск от сърдечни проблеми при ковид ваксината на Pfizer

25 януари 2022, 07:25 часа • 5690 прочитания

Ваксината срещу коронавирус "Комирнати" на Pfizer/BioNTech увеличава три пъти относителния риск от възпаление на сърцето (такова заболяване е миокардитът), отколкото при неваксинирани хора. Това заключва изследване на Хонконгския университет, публикувано в Annals of Internal Medicine.

Изрично обаче са посочени недостатъци на изследването. То е малко като обхват (участвали са 160 души и 1533 контролна група), не са набрани данни чрез електрокардиограма, както и "други клинични данни", както и няма независима рецензия от научен екип извън китайската диаспора. Единствената основа, на която почива проучването, е изследване на медицински досиета на постъпили в болници в Хонконг пациенти.

Всъщност изследването е съпоставка между "Комирнати" и китайската ковид ваксина CoronaVac. Проучването установява, че ако си ваксиниран с CoronaVac, няма увеличение на относителния риск за развитие на сърдечен проблем.

Иначе що се отнася до ваксината на Pfizer/BioNTech, най-голям е рискът при млади мъже и след втора доза. В проучването са открити 20 случая на сърдечни проблеми с тази ваксина и 7 с CoronaVac. Така шансът да получиш сърдечен проблем ако бъдеш ваксиниран с китайската ваксина е същият, както и ако не си ваксиниран, твърдят авторите на проучването. За ваксината на Pfizer относителният риск от сърдечни проблеми е 0.57 на 100 000 души, а за CoronaVac - 0.31. CoronaVac е ваксина, разработена на база обезсилен вирус.

Тази особеност на РНК ваксината, според ръководителя на екипа професор Иън Вон и неговите колеги, трябва да се вземе предвид при определяне на приоритетите за ваксинация сред различните групи от населението. В същото време учените подчертават, че всички ваксинации срещу COVID-19 намаляват шансовете за смърт на пациенти с развитие на тежки форми на инфекция няколко пъти, поради което отказът им ще бъде изключително неразумен за по-голямата част от пациентите.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес