Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден

20 април 2020, 17:27 часа • 7333 прочитания

Човечеството още няма знанията, за да създаде изкуствено вирус, който да има характеристиките на SARS-CoV-2 (коронавирусът, който причинява болестта COVID-19). Това заяви ръководителят на Института по вирусология в Ухан Чжимин Юан пред Китайската държавна телевизия CCTV, предаде руската информационна агенция ТАСС.

Изявлението на Юан де факто е отговор на силните подозрения, че лаборатория P4, която е филиал на университета, има много общо с новия коронавирус и че дори го е разработила и поради някаква причина (из)пуснала.

"Има много научни публикации и на база на моите знания и разбиране за вирусология, няма доказателства, които да сочат, че SARS-CoV-2 е синтезиран изкуствено. Някои експерти смятат, че ако даден човек може да го направи, то той превъзхожда в своите знания своите колеги и обикновените хора. Мащабът на работа за такова нещо е по-голям от възможностите на цялото човечество. Затова никога няма да повярвам, че човечеството вече има достатъчно знания за синтезираме подобен вирус", твърди китайският учен.

Юан беше категоричен, че в P4 не може да станат инциденти, които да предизвикат изтичане на биологичен агент. Но той смята и, че слухове за такова нещо ще продължат да се разпространяват и следва да се боим тогава, когато това се прави умишлено.

"Всъщност, като хора, които работят с вируси, ние знаем точно какви изследвания на вируси се извършват в нашия институт и как институтът борави с проби. Както отдавна заявихме, този вирус не може да избяга от нас. Имаме строга система за управление , има наредби за научни изследвания и други подобни неща, така че сме абсолютно сигурни в това", подчерта той.

"Американският сенатор Том Котън отдавна вярва, че вирусът идва от Института по вирусология на Ухан. След това The Washington Post и двама други журналисти написаха, че вирусът идва от лабораторията на Ухан. Няма доказателства, няма логична връзка. Сенаторът напълно разчита на собствените си предположения. Той преследва собствените си цели - да отклони вниманието и да се намеси в нашите мерки за борба с епидемията, както и научна и техническа работа", добави китайският учен.

Юан казва и, че като цяло научната общност в цял свят подкрепя китайските специалисти. "По отношение на източника на вируса, има един основен извод по този въпрос в нашата научна общност. Отношението на американската научна общност към нас също е много добро и тя се противопоставя на политиците, които преследват своите политически цели", заяви той.

Лаборатория P4 е единствената в Китай с най-високо ниво на сигурност – BSL-4. Тя е изградена след договор с Франция, сключен в началото на века, но има съмнения, че не са спазени френски стандарти на безопасност – повече за теорията за изкуствен произход на вируса НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес