Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако влезеш в Зигмунд Фройд?

18 септември 2015, 13:40 часа • 10734 прочитания

Изследователи са изяснили: ако във виртуална реалност се "постави" човек в тялото на Зигмунд Фройд, то съветите по решаване на психологически проблеми, които всъщност човек ще даде на самия себе си, започват да се възприемат от него като препоръки от професионален психоаналитик.

Изследването на учените е публикувано в сп. Scientific Reports.

В експеримента било използвано високотехнологично оборудване, което позволявало да си осигури практически пълно потапяне във виртуалната реалност. В резултат доброволците или се "намирали" в образа на своето собствено тяло, или в "тялото" на психоаналитика Зигмунд Фройд.

В първия опит участникът в експеримента първо бил самият себе си и задавал въпрос на Фройд, след което се "премествал" в неговото тяло и давал отговор – всъщност на самия себе си.

По време на втория експеримент нямало образ на Фройд и човекът просто разговарял сам със себе си, като си задавал въпроси и си отговарял.

В резултат станало ясно, че човек възприемал "съветите от Фройд" като препоръки от професионален психоаналитик, докато собствените му съвети били по-малко ефективни.

Авторите на статията уверяват, че са успели нагледно и убедително да демонстрират, че виртуалната реалност съществено влияе дори на такива мислителни проеси като вземането на решения и търсенето на отговори на най-разнообразни въпроси.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес