Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как стридите спасяват планетата

16 август 2021, 15:19 часа • 5607 прочитания

Известно е, че стридите се отглеждат предимно за консумация от човека. Това обаче, което не винаги се знае е, че тези мекотели изпълняват една изключително полезна задача – те пречистват водата от азот и фини суспендирани вещества. Затова много екоактивисти са се заели да помагат на стридите да оцелеят и да се размножават, така че те от своя страна да помагат и на други видове на планетата ни.

Хората използват стридите за храна вече над 165 000 години. Изследванията показват например, че хранителната навици на местните американци в продължение на хиляди години преди пристигането на европейските колонизатори са включвали стриди без това да нарушава екобаланса. В днешно време обаче, в резултат на прекомерния риболов и различни заболявания, предизвикани от замърсяването и изменението на климата, рифовете с диви стриди са в плачевно състояние. Преди почти десетилетие популациите от диви стриди бяха на ръба на изчезване в залива Чесапийк на брега на Атлантическия океан и в залива Апалачикола, част от Мексиканския залив. Решението на този проблем може да бъде изкуственото отглеждане на стриди, които могат да бъдат пуснати в дивата природа, за да се възстановят повредените диви рифове.

Производството на стриди е много щадящо по отношение на околната среда - не са необходими специални фуражи или торове за отглеждането им и не се отделят допълнителни парникови газове. Някои ларви на стридите дори „бягат“ от фермите още преди узряването и сами колонизират нови територии, образувайки нови рифове.

Стридите изпълняват ролята на естествен филтър на водата. Ако на планетата нямаше рифове със стриди, нивото на замърсяване на океана щеше да бъде значително по-високо. Стридите могат да филтрират повече от 200 литра вода на ден – така те премахват от нея азота и вредните частици, които попадат в океана от селскостопанския отток. Стридите абсорбират тези замърсители, което е и причината не всички стриди да са подходящи за консумация от човека. Пречистването на водата от стридите оказва огромен благоприятен ефект върху много морски обитатели.

Освен това подобно на коралите, дивите стриди се събират на рифове, които предотвратяват ерозията на крайбрежната почва, защитават сушата от приливите и служат като убежища за различни риби.

Според учените трябва да се насърчи практиката да се отварят ферми за стриди на места, където рифовете са в опасност.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес