Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как РЕАЛНО изглеждат човешките хромозоми "X" и "Y" (СНИМКА)

05 август 2024, 10:50 часа • 3275 прочитания

Покрай Олимпийските игри в Париж 2024 и скандалите около женския бокс темата за човешките хромозоми стана много популярна. Дали двете скандални боксьорки - Имане Хелиф и Ю-Тин Лин, действително имат "Y" хромозоми, или това е просто твърдение, което идеално "пасна" на обществените нагласи, е въпрос, чийто отговор едва ли някога ще разберем с категоричност.

Още: Нови научни открития обясняват защо мъжете живеят по-малко от жените

Как изглеждат наистина хромозомите?

Друг въпрос обаче откри своя отговор, благодарение на популярния блог "Наука и критично мислене". В последната публикация във Facebook страницата му е обяснено как РЕАЛНО изглеждат човешките хромозоми, които цял свят нарича "X" и "Y". Трябва да признаем, че всички си ги визуализираме точно като двете букви, но истината е съвсем друга.

"Да използваме момента, за да научим нещо любопитно. Метафазната Y хромозома не изглежда като Y, ако някой е очаквал нещо подобно 😅 А и като цяла генетичният материал през повечето време не е в такова компактно състояние. Тоест повечето ви клетки нямат в момента ясно изразени хромозоми.", пише в публикацията на "Наука и критично мислене", където е приложена и интересна снимка, разкриваща доста "невзрачния" вид на хромозомите ни.

Да използваме момента, за да научим нещо любопитно. Метафазната Y хромозома не изглежда като Y, ако някой е очаквал нещо...

Posted by Наука и критично мислене on Sunday 4 August 2024

Още: История за низвергнатия български физик Стефан Маринов се оказа измама (СНИМКА)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес