Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Живот с афазия. Разстройството, с което може да се сблъска всеки

02 април 2022, 10:45 часа • 18019 прочитания

До вчера мнозина не бяха чували термина "афазия". Но всяка година само в САЩ са диагностицирани 200 000 души с това заболяване. Това разстройство сериозно усложнява живота, именно заради него Брус Уилис трябваше да сложи край на кариерата си. Теоретично всеки може да се сблъска с афазия.

Афазията засяга говорните функции и при тежки форми пациентът може напълно да загуби способността си да говори и да разбира реч. Най-често заболяването възниква след инсулт и различни наранявания на главата. В някои случаи разстройството може да се лекува успешно, в други, най-тежките, човекът остава инвалид.

Какво е афазия

Афазията е пълна или частична загуба на вече формираната реч, която възниква поради увреждане на определени области на главния мозък. Заболяването може да се появи внезапно или да се влоши с течение на времето, като варира от леки до тежки форми. В последния случай комуникацията става практически невъзможна.

При пациентите не се наблюдава загуба на интелигентност, както и на слух. Човекът е наясно какво се случва с него, разбира своето състояние и дори може да участва във вземането на решения с подходяща подкрепа.

Афазията се счита за придобито разстройство, което се диагностицира по-често при хора на средна и по-напреднала възраст. Основната рискова група са тези, които са претърпели инсулт. Засяга в еднаква степен мъжете и жените.

Невъзможно е да се предвиди развитието на афазия, както и кога човек ще получи инсулт или нараняване на главата. Но до известна степен състоянието на пациента може да се възстанови, понякога напълно. За превенция трябва да се посещава невролог веднъж годишно, особено ако има случаи на някакво неврологично заболяване в семейството или болест на Алцхаймер.

Симптоми на афазия

Основните симптоми на афазия включват:

• проблеми с говора;

• затруднено намиране на правилния термин или дума;

• използване на странни или неправилни думи в разговор;

• проблеми с разбирането на това, което другите хора казват;

• разговор в кратки или, обратно, дълги и объркващи фрази.

Какво причинява афазия

Според Американската асоциация за лечение на афазия около 25-40% от преживелите инсулт страдат от някаква форма на афазия. Ако симптомите продължават дълго време, пълното възстановяване е малко вероятно.

Възможните причини включват също:

• черепно-мозъчна травма;

• мозъчен тумор;

• инфекциозно заболяване;

• деменция, болест на Алцхаймер.

Има няколко вида афазия, които се характеризират с увреждане на определена област на мозъка. В зависимост от това заболяването ще протече със свои собствени характеристики. Специалистите, участващи в изследването на това разстройство, дават следната класификация.

Първична прогресираща афазия

Появява се на фона на други прогресиращи заболявания, като например болест на Алцхаймер. Първите ѝ симптоми са проблеми с говора, по-късно към тях може да се добави загуба на памет.

Афазия на Брока

В този случай речта на човека е ограничена до изречения от по-малко от четири думи. Например човек може да каже: „Разхождам кучето“, което означава: „Ще изведа кучето на разходка“. В същото време пациентът може сравнително добре да разбира обръщенията към себе си и да чете.

Афазия Вернике

При нея страдат центровете в темпоралния лоб. Речта на пациентите е далеч от нормалната: човек говори несвързано, използвайки неуместни или жаргонни думи. Четенето и писането при афазия на Вернике също са силно нарушени.

Аномична афазия

Пациентите изпитват затруднения при подбора на думи, в резултат на което речта е изпълнена с неясни формулировки. В същото време човек е в състояние да разбере адресираната реч, но подборът на думи за писмена реч също е затруднен.

Тотална афазия

Най-тежката форма на афазия, която води до пълна загуба на способността да се говори и разбира всеки език и реч (писмена и устна). При силни увреждания и продължителен характер тоталната афазия води до инвалидност.

Как се диагностицира афазия?

Най-често афазия се открива при лечение на друго състояние, например инсулт или тумор. За поставяне на точна диагноза се използва широк набор от инструменти, включително изследвания и специални тестове.

За това се прилага:

• компютърна и магнитно резонансна томография;

• електроенцефалография;

• магнитно-резонансна ангиография.

Ако лекарят подозира афазия, пациентът се насочва към логопед, който оценява способността на пациента да говори, да формулира идеи, да разбира езика, да чете и пише.

Лечение на афазия

Терапията на афазия е насочена към подобряване на способността на човек за общуване и овладяване на алтернативни начини за комуникация. Някои пациенти се нуждаят от операция, като отстраняване на тумор или възстановяване на проходимостта на мозъчните съдове. На други се предписва медикаментозно лечение с антибактериални препарати или ноотропи.

При лечението се използват и съвременни технологии. Логопедите помагат на пациентите да прилагат терапия у дома, като използват приложения, които генерират реч на различни мобилни устройства.

Освен това възстановяването често зависи от:

  • тежестта на мозъчното увреждане;
  • зоната, която е повредена;
  • възрастта;
  • наличието на други заболявания;
  • емоционалното и психологическо състояние на човека.

Живот с афазия

Някои хора успяват да коригират и подобрят състоянието си и дори да се възстановят напълно. Всеки конкретен случай е пряко свързан с причината и тежестта на последствията. Независимо от това важно е пациентът, както и неговите близки, да се научат да живеят с това разстройство и да намерят алтернативни начини за общуване. За тази цел експертите съветват включване на човека по-често в разговор, опростяване на езика на комуникация, повтаряне на ключови думи и фрази и насърчаване на всички видове комуникация. За тази цел могот да се използват специални карти, речници, рисунки.

Въпреки вариабилността в хода на афазията, за някои такава диагноза става фатална. Например, именно заради нея Брус Уилис трябваше да сложи край на кариерата си. За това, че той вече няма да се снима във филми заради здравословни проблеми, съобщиха от семейството му.

Но Уилис далеч не е единствената знаменитост, която е преживяла афазия. Малко след заснемането на първия сезон на Game of Thrones през 2011 г., Емилия Кларк претърпя разкъсване на аневризма, което причини инсулт. Тя преживя мозъчна операция и две седмици по-късно не можеше да си спомни името.

„Страдах от състояние, наречено афазия, в резултат на травма, която претърпя мозъкът ми. Работата ми - цялата ми мечта какъв ще бъде животът ми - беше фокусирана върху езика, върху комуникацията ", казва актрисата.

За подобни симптоми разказва и Шарън Стоун. През 2001 г. актрисата получава инсулт. По-късно тя признава, че не е можела да чете и ѝ е било трудно да произнася репликите си на снимачната площадка през следващите две години. Но с течение на времето се е възстановила напълно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Деменция руши бавно актьора Брус Уилис

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес