Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертвите на мълнии се разбират по костите

04 ноември 2021, 16:35 часа • 5100 прочитания

Оказва се, че при преминаване на мощен елекрически разряд в костите се образува характерна мрежа от пукнатини, по които може да се определи с точност, че причина за смъртта е била именно мълния, са установили учени. Резултатите от техните изследвания са публикувани в изданието Forensic Science International Synergy.

„Изяснихме как въздейства върху живи тъкани ток с десетки хиляди ампери. В резултат успяхме да определим уникална мрежа от микропукнатини и други увреждания, които възникват в костите, след като през тях премине разряд на мълния“, обяснява Хю Хант от Университета на Витватерсранд (ЮАР).

По приблизителни оценки всяка година мълнии отнемат живота на няколко хиляди души по цял свят. Трудно е да се оцени с точност, тъй като значителен брой от подобни произшествия протичат без свидетели и далече от големи населени места. Освен това повечето от жертвите на мълнии живеят в развиващите се страни на Африка, където просто не ги отчитат.

Какво не знаем за мълниите

Хант и колегите му се заинтересували може ли да се отличат костите на жертва от удар на мълния от хора и животни, загинали при пожари или други природни катастрофи.

За отговор на този въпрос учените създали в лаборатория симулатор на удар от мълния, който можел да изработва кратковременни разряди със сила десет хиляди ампера. Този показател е значително по-нисък от реалните мълнии, но все пак позволил на изследователите да определят последствията.

Учените подготвили няколко среза от кости на човек и на различни животни и проследили как въздействат върху тях изкуствените мълнии. Те били изследвани с компютърен томограф и електронен микроскоп.

Оказало се, че след удар на мълния се образува уникална мрежа от микропукнатини и други увреждания в костната тъкан. Например в повечето от образците са открити радиални пукнатини, изхождащи от центъра на костните клетки, както и голямо количество празнини между тях.

Как да се спасим при гръмотевична буря

Аналогичен модел от увреждания е откриван от учените в костите на диви жирафи, загинали от удар на мълнии преди няколко години. Хант и колегите му смятат, че това потвърждава истинността на техните изводи и позволява да се използва подобна особеност на костите, за да се определи колко често хора и животни загиват от подобни случайни произшествия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес