Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване: екстрактът от върбова кора има широкоспектърно антивирусно действие

12 ноември 2023, 07:50 часа • 3258 прочитания

От сезонна настинка до стомашни проблеми – никой не обича да става жертва на вируси, а епидемиите могат да бъдат опустошителни. Имаме нужда от безопасни, устойчиви антивирусни възможности за лечение на огнищата на бъдещето.

Учени от Финландия сега са установили, че екстракт от върбова кора – растение, което вече е предоставило няколко лекарства, включително предшественика на съвременния аспирин – има широкоспектърен антивирусен ефект в експерименти с клетъчни проби, пише Phys.org.

ОЩЕ: 7 билки, които помагат при висока температура

Екстрактът работи както срещу коронавируси с обвивка, които причиняват настинки, така и срещу COVID-19, и ентеровируси без обвивка, които причиняват инфекции като грип и менингит. Няма клинично одобрени лекарства, които действат директно срещу ентеровирусите, така че този екстракт може да промени нещата в бъдеще.

„Имаме нужда от широко действащи и ефикасни инструменти за борба с вирусния товар в нашето ежедневие“, казва проф. Варпу Маржомаки от университета в Ювяскюля (Финландия), старши автор на изследването в Frontiers in Microbiology. „Ваксинациите са важни, но те не могат да се справят с много от нововъзникващите серотипове достатъчно рано, за да бъдат ефективни сами по себе си.“

Лекарство от природата

Учените и по-рано са тествали екстракт от върбова кора върху ентеровируси и са установили, че е много успешен. В това ново проучване те разширили обхвата на своите изследвания, за да разгледат допълнителни видове вируси и да се опитат да разберат механизма на действие на екстракта.

За изработка на екстракта изследователите събрали върбови клони, отглеждани за търговски цели. Кората се нарязва на парчета, замразява се, смила се и след това се залива с гореща вода. Полученият екстракт бил тестван срещу ентеровируси – щамове на Coxsackievirus A и B – и коронавируси – сезонен коронавирус и COVID-19.

ОЩЕ: Как да пресека настинката още в първите часове?

Учените използвали тест за инхибиране на цитопатичния ефект, за да установят колко време отнема действието на екстракта върху заразените клетки и колко добре потиска вирусната активност. Екстрактът не уврежда самите клетки и ефективно ги защитава от инфекция. Анализът на пробите от COVID-19 установил, че въпреки че този вирус може да навлезе в клетките, ако се третира с екстракта, той не може да се възпроизведе.

Улавяне на вируси

Авторите са открили, че екстрактът е ефективен и срещу ентеровируси, което означава, че може да действа срещу два различно структурирани типа вируси - с обвивка и без обвивка. Механизмът на действие обаче изглежда много различен, тъй като третираните ентеровируси не могат да навлязат в клетките.

След това учените експериментирали с времето на добавяне на екстракта, за да видят дали екстрактът атакува определени етапи от жизнения цикъл на вируса. Те открили, че екстрактът, изглежда, действа на повърхността на вируса, а не на даден етап от неговия цикъл на репликация.

ОЩЕ: Каква е разликата между грип А и грип Б?

Учените също изследвали третирания вирус под микроскоп, за да разберат по-добре ефектите на екстракта. И двата вируса се групираха заедно, вместо да се разпространят, но коронавирусите с обвивка се разрушават, докато ентеровирусите без обвивка изглеждат блокирани, възпрепятствани да освободят своя геном и да се възпроизвеждат.

"Екстрактите действаха чрез различни механизми срещу различни вируси - казва Маржомаки. - Но бяха еднакво ефективни при инхибирането на вирусите с обвивка и без обвивка.“

Бъдещо лечение на настинка и грип?

Авторите също така са тествали съществуващи медицински съединения, извлечени от върбова кора, както и приготвен в търговската мрежа екстракт от саликсин и прах от саликсин. От тях само екстрактът от саликсин показал антивирусна активност, което предполага, че успехът на екстракта от върбова кора на учените може да е резултат от взаимодействията на различни биоактивни съединения.

ОЩЕ: Д-р Вълков за COVID: Да лекувате с антибиотик вирусна инфекция, е все едно да замеряте танк с камъни

Екипът планира по-нататъшни изследвания, за да изолира и идентифицира тези съединения, както и да проучи техните механизми на действие. Това изследване може да проправи пътя за разработването на нови антивирусни средства за лечение на различни вируси, включително тези, които причиняват настинки и грип.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес