Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуствен интелект разпознава отпечатъците от различни пръсти

12 януари 2024, 20:20 часа • 3020 прочитания

Изкуствен интелект може да идентифицира отпечатъците от различни пръсти на един човек, съобщи Би Би Си. С това изследване на специалисти от Колумбийския университет се оспорва теорията, че отпечатъците от пръстите на ръката на всеки човек са напълно различни.

Още: Ето кои са първите професии, които изкуственият интелект заличава

Екип изследователи от американския университет е обучил технология с изкуствен интелект да изследва 60 000 пръстови отпечатъка, за да установи дали може да определи кои от тях са на един и същ човек. Учените твърдят, че технологията може да идентифицира с точност от 7590 на сто дали отпечатъците от различни пръсти принадлежат на един човек. Те обаче не знаят как успява да се справи технологията, предаде БТА.

Още: Новини за изкуствения интелект: Нов софтуер пречи да се "крадат" изображения

"Не знаем със сигурност как изкуственият интелект го прави", призна проф. Ход Липсън от Колумбийския университет, който е ръководил изследването. "Ясно е, че не разчита на традиционните маркери, които криминалистите използват от десетилетия". 

Още: Японски учени предупреждават, че могат да откраднат пръстовите ви отпечатъци от снимка

Преподавателят по криминалистика в университета Хъл проф.Греъм Уилямс каза, че идеята за уникалността на пръстовите отпечатъци никога не е била доказана като теория. "Всъщност ние не знаем, че пръстовите отпечатъци са уникални. Всичко, което можем да кажем, е, че доколкото ни е известно, няма двама души с еднакви пръстови отпечатъци", каза той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес