Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изчезнало праисторическо същество оприличено на герой на Толкин

23 август 2021, 18:17 часа • 4497 прочитания

Повечето от нас знаят за епичните приключения на Билбо Бегинс в предисторията на сагата „Вастелинът на пръстените“ на Дж.Р.Р. Толкин. Билбо се сблъсква с много същества и раси, включително с огромен, променящ формата си воин на име Беорн.

Понякога Беорн е огромна черна мечка, понякога е висок чернокос мъж с огромни ръце и голяма брада.

Учените вече обезсмъртиха Беорн с откриването на изчезнал бозайник, живял на Земята преди 65 милиона години, малко след изчезването на динозаврите. Нарекоха това създание Beornus honeyi.

„Винаги съм бил голям фен на Толкин и имаме дългогодишна традиция да се кръщават ранните палеоценски бозайници на негови герои“, казва Мадлен Атебъри, изследовател от Университета на Колорадо в Боулдър пред Live Science. "Избрах Beornus honeyi поради големината му по отношение на другите бозайници от този период, както и заради страховития вид на зъбите му“, добавя тя.

Beornus honeyi са праисторически, четириноги бозайници, които наподобяват малко кучета, но всъщност са предци на копитните бозайници като коне и носорози, според новото проучване, публикувано на 17 август в Journal of Systematic Palaeontology. Всъщност Beornus honeyi са били с размера на съвременна домашна котка. И това е огромен размер като се има предвид, че по онова време предшествениците на копитните животни са били с големината на плъх. Според учените, вероятно Beornus honeyi е използвал големите си плоски зъби за смилане на растения, но може да е вечерял с насекоми или друг източник на месо, пише екипът в научния си доклад.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес