Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иновация, която може да помогне срещу коронавируса

10 април 2020, 10:10 часа • 8857 прочитания

Медицинският университет в Пловдив се възползва от вече съществуваща иновация, която всъщност може да помогне много в борбата с коронавируси. Става въпрос за германски почистващ препарат.

Препаратът е двукомпонентен течен дезинфектант и е създаден на наносонова. Уникалността му се състои в това, че веднъж нанесен върху дадена повърхност, дълготрайността му на въздействие е минимум 1 година, с 99,9% унищожаване на бактерии, гъбички, плесени. Втората основна характеристика на продукта, която го отличава от другите, е начинът му на действие. Нанопокритието от аморфно стъкло създава върху повърхностите слой от милиони положително заредени остриета, които привличат и пробиват отрицателно заредените клетъчни мембрани на микроорганизмите и ги унищожават чисто механично - елиминация без създаване на резистентност. Продуктът създава изключително твърд, защитен слой върху всякакви повърхности, който не може да бъде премахнат по никакъв начин, освен абразивно, което допринася за дълготрайния му ефект от над 1 година.

Според тестове в германски лаборатории, препаратът унищожава вирусите на грип А и SARS - Тежкият остър респираторен синдром, предизвикан от коронавирус в началото на XX век. В момента се правят изпитания на препарата и за въздействието му върху SARS-CoV-2 - коронавирусът, който предизвиква COVID-19.

Препаратът, за който говорим, се казва "Ликуид Гард" (Liquid Guard). Той беше предоставен на Медицинския университет в Пловдив безплатно от фирмата-вносител "Нано Коут". Liquid Guard е изобретен и произвеждан от немската компания Nano Care AG Deutschland, съвместно с Института за нови материали Leibnitz Saarbruecken.

Още: "Българска ваксина срещу коронавируса - търси се държавно финансиране"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес