Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИКЕА днес - нашето възможно по-добро утре

16 юни 2015, 15:13 часа • 39401 прочитания

ИКЕА е онзи магазин на края на града, от който никога не си тръгвате само с това, за което сте отишли. Обикновено откривате поне още десет изключително необходими малки и големи предмета, които да сложите в количката, бързайки целенасочено към касата. А точно срещу нея забелязвате примамливо подредените кутии със сладки и солени лакомства от Смоланд, романтичната пасторална шведска провинция. И така, с доза раздразнение от неупражнения контрол върху себе си, излизате с какво ли не.

Адекватността на атрактивния и умно измислен дизайн и примамливост на цените са явление, с което потребители от цял свят с очевидна неухота се борят десетилетия наред. И със завидно отражение върху просперитета на ИКЕА. Без излишно парадиране (годишните отчети са общодостъпни) 2014 за компанията изглежда така: 361 магазина по цял свят, 164 000 работници; 821 милиона физически посещения; 1.6 милиарда посещения на уеб сайта или всеки път, когато мигнете, някой отива на ikea.com; 30.1 милиарда евро приход, което нарежда компанията на 45-то място в списъка на FORBES за най-ценни компании. След 62 години възход, от ИКЕА смятат, че досега само са загрявали.

Зад цифрите стоят усилия, които остават скрити и логично не будят масов интерес сред потребителите. Но те придобиват реален размах, веднъж щом стъпите в малкото шведско селце Елмхулт, родно място на марката. Поводът около 340 журналисти от цял свят да сме тук е специално събитие под надслов Ден на демократичния дизайн с хаштаг ikea.today. Във философията на ИКЕА демократичният дизайн се формулира по пет критерия, приложени към всеки от техните продукти: красота (формата на предмета допринася за по-красив дом), функция (за по-пълноценен начин на живот), качество (старее добре), устойчивост (с отговорност към хората и планетата - 76% от памука се добива по устойчив начин; над 700 000 инсталирани слънчеви панели; обещание да притежават 224 вятърни турбини до 2020 г.) и ниски цени (наистина достъпни). За целта ИКЕА инвестира в ежегодни проучвания на начина ни на живот, в разработка на нови технологии и материали, в социални каузи, в сътрудничества с външни дизайнери и институции, дори в лобиране на международно ниво относно ролята на бизнеса в намаляването на вредните емисии.

Последователността в посланията, които ИКЕА изпраща, са репликирани в централата. Без разточителство в архитектурата, масивните правоъгълници – офиси, хотел, стар и строящият се нов музеи, са в стилистиката на огромните халета, които познаваме. Правят впечатление няколко демократични елемента от пространствата за работа: водата е от чешмата и се пие от бели керамични FARGRIK; тоалетните са общи с момченце и момиченце в жълто, поставени едно до друго (при интервюто ни с мениджър опаковки, бивш служител на SONY, където топ мениджмънта е само 3% жени, разбираме че в ИКЕА са 43%).

 

“Всяка компания се нуждае от идея, която се простира извън продажбата на продукти. За ИКЕА това е да направи ежедневието на повече хора по-добро. За целта не може просто да произвеждаме неща,” казва Маркус Енгман, дизайн мениджър, чийто родители са били служители на ИКЕА, а той самият е започнал да работи за компанията още като тийнейджър, когато уикендите бута колички на паркинга. Концепцията на г-н Енгман се върти около масово-произведена уникалност. Фокус са по-разнообразни колекции и експериментиране с индустриални процеси, върху част от които нямат контрол за крайния резултат, така че да получат изненадващи и винаги различни продукти (вазите от колекция SINNERLIG и рециклираното стъкло в новата PS колекция).

След няколко години усилен труд и хиляди пропътувани километри в любопитно търсене на знания от други култури и доставчици, ИКЕА стигат до следните изводи за близкото бъдеще:

КОНВЕРТИРУЕМ ДОМ

За пръв път в историята на планетата повечето хора живеят в градове. Новата PS колекция е с практични, сгъваеми, леко ексцентрични, но симпатични и отварящи мирогледа ни към нова естетика и начин на употреба мебели. Например, решението покривалото за стол да се превръща и в грейка с ръкави, за да се движим с нея из дома, или фотьойлът да е огромен и кръгъл като трамплин, за да помества цялото семейство.

АНАЛОГОВИ АЛТЕРНАТИВИ

Колкото и да се развиват технологиите, хората остават аналогови и дизайнерите тук експлоатират ретро навици като подочистачка от времето на баба, или по-здравословен начин на живот посредством бавно готвене в теракота съдове.

ЕКО

Като начини за пре-употреба на опаковките в пресована смес от найлон и хартия, която се ползва за конструкция на диван, или прототипи на столове и маси, чиито основи за заплетени от хартиени въжета; компактност при преноса на огромни количества бройки - ИКЕА гордо заявяват, че не пренасят въздух; улесняване на битовото разделно хвърляне на отпадъци като пейка на колела с подвижна седалка, под която се крият контейнери за рециклиране.

ХРАНА

Проучванията как и къде се хранят съвременните градски хора (очевидно все по-рядко на масата и по-често на дивана) води до адаптиране на мебели и посуда. А футуристичните визии са за интерактивни кухненски плотове, които разфасоват всеки хранителен продукт на неговите енергийна стойност и съставки или пък предлага рецепти според асортимента. Месото е новият десерт (колкото по-рядко, толкова по-добре), а десерът забранен (захарта ще е най-големият бич в хранителните ни навици).

ОПОЗНАЙ ДРУГИ КУЛТУРИ

ИКЕА е най-големият износител на шведска кухня както и най-масовият разпространител на други култури. От сътрудничество със студенти от Индия пристига черно-бяла колекция в разрез с първосигналното оранжево. От Виетнам - стилни и занаятчийски заплетени ратанови столчета, сламени купи и леки полилеи. От Португалия и Бразилия - топли и цветни акценти за интериора.

 

ДЕЦА

Взаимодействието между вечно работещите родители и жадните за игри с тях деца намира пълноценна среща в настолни игри, книга, събрала традициите в игрите от цял свят, и първата за ИКЕА мобилна апликация, която е адаптивна за цялото семейство.

ХУМАНИТАРЕН ДИЗАЙН

През 2013 г. фондацията на ИКЕА в сътрудничество с агенцията на ООН за бежанците стартира един от най-революционните, значими и хуманни дизайн проекти за последните 10 години. Лесно преносима и сглобяема къща за бежанци. Тествана в Ирак и Етиопия, сега е в масов тираж. Къщата е от полимерни панели, ламинирани с топлоизолация, които се закопчават към стоманено скеле; те са плоско-пакетирани и се сглабят за 4 часа и оформят 17.5 кв.м. пространство; покривът е с фотоволтаични панели.

ИКЕА е дразнещ фактор и повод за критика на мнозина дизайнери и активисти. Те захранват консуматорската жилка на света ежедневно, но поне се стараят да го правят с вложена мисъл и визия за бъдещето. 10-те процента от населението на планетата никога няма да спре да пазарува, колкото и апокалиптични картини да се предлагат пред взора му, а следващите големи потребители от Азия надничат нетърпеливо зад вратата. Според ИКЕА това са необратими процеси и единственото, което е реалистично да се прави, е внимание към процесите, обгрижващи колекциите им, любопитство и опит за подобряване на живота у дома.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИКЕА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК И ТУК!

 

Автор на статията и снимките: АДРИАНА АНДРЕЕВА

През май ИКЕА отвори вратите на фабриката си за идеи в Älmhult, Швеция и представи предстоящи колекции и тенденции на събитието Democratic Design Day пред журналисти от цял свят. Шведският мебелен гигант е разработил двайсет нови дизайн колаборации с различни изобретателни творци, които споделят визията на компанията за демократичен дизайн и страхотни продукти на достъпни цени. Творческият директор на компанията Маркус Енгман говори за петте тенденции, които в момента вълнуват екипа му – многофункционален и умно приспособим към начина на живот дом, масово производство на уникални продукти и дизайн, който удобно и ненатрапчиво решава ежедневни проблеми. Представена бе и бъдещата насока на ИКЕА да разработва умни и функционални мебели, като представената тази пролет колекция за безжично зареждане на мобилна техника, както и амбицията на компанията да следва принципите за устойчивост.

Представител на българските медии в събитието беше Адриана Андреева, журналист с дългогодишен опит в темата за дизайна. Адриана е част от фестивала Sofia Design Week още от самото му създаване през 2009 - като селектор на съдържание, програмен директор и куратор на изложби. Тя полага усилия за подкрепата, лансирането и развитието на българския дизайн на местна и световна сцена чрез изложби по темата, които са показвани както в България, така и в Европа сред тях Vienna Design Week 2011, Helsinki World Design Capital 2012, и iSaloni Ventura Lambrate 2015. Адриана е едната половина от "Студио Комплект", което съществува, за да продуцира и показва интересните тенденции в дизайна, изкуството и архитектурата чрез публикации, изложби и събития.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес