Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хокинг: Науката и технологиите заплашват човечеството

19 януари 2016, 15:10 часа • 9596 прочитания

Професорът от Кеймбриджкия университет и световноизвестен физик Стивън Хокинг смята, че през XXI век човечеството ще се сблъска със сериозни заплахи поради бурното развитие на науката и технологиите – такива като ядрено оръжие и генномодифицирани вируси, пише Guardian.

Според учения вероятността от техногенни катастрофи на планетата Земя с висока вероятност ще нарасне в близките десет години. Хокинг отбелязва, че в същото време за изграждане на космически колонии за живеене на хора ще бъдат необходими поне още 100 години.

"Няма да сме в състояние да направим автономни колонии в Космоса поне в близките 100 години, затова в това време трябва да сме много внимателни", казва Хокинг в интервю за Radio Times.

"Не се готвим да спираме прогреса и не се стремим да го върнем назад, затова трябва да умеем да разпознаваме заплахите и да ги държим под контрол", добавя той.

Стивън Хокинг е физик теоретик, известен популяризатор на науката и автор на книгата "Кратка история на времето", продадена в 10-милионен тираж и превърнала се в световен бестселър. Той се е занимавал с проблемите на възникването на космологичната сингулярност – първично състояние на Вселената, от което тя, според теорията на Големия взрив, непрекъснато се разширява.

През 1963 година на 22-годишния тогава Хокинг е поставена диагноза амиотрофична латерална склероза. Тогава лекарите не му дали повече от две-три години живот. Но техните прогнози не се оправдали – ученият продължил своята работа, оженил се два пъти и станал баща на три деца.

Дори изцяло парализиран, Хокинг води активен живот – занимава се с наука, преподава, изнася доклади, като общува със света с помощта на компютърен речеви синтезатор.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес