Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Химици откриха, че Влад Цепеш Дракула е плакал с кървави сълзи

12 август 2023, 07:50 часа • 7053 прочитания

Международен екип от учени откри доказателства, че Влад Цепеш, известен като граф Дракула, е страдал от рядко заболяване, поради което сълзите му са се смесвали с кръв.

Влад III Дракула, известен още като Влад Цепеш, наричан още граф Дракула, е живял през XV век и е бил владетел на княжество Влахия, разположено на територията на съвременна Румъния. Той става известен като яростен защитник на своята земя, отговорен за смъртта на десетки хиляди жители на Османската империя, много от които са набити на кол (оттук и прозвището Цепеш – от румънски Țepeș – „кол“). Поради специфичния характер на управлението му прозвището Дракула, което през XV век означавало „дракон“ на румънски, днес означава „дявол“.

Крал Чарлз III бил роднина на граф Дракула

Учени от университета в Катания, Политехническия институт в Милано (Италия) и Националния архив на Румъния анализирали няколко документа, написани от граф Дракула, за да разберат от какви болести е страдал безмилостният владетел. Изследователите са представили своите изводи в списание Analytical Chemistry.

Когато пише, човек обикновено докосва хартията с ръцете си – и с пръсти, и с длани. По такъв начин химическите вещества от кожата попадат върху хартията. За да извлече този материал от хартията, без да повреди историческите документи, екипът използвал техника, която включва нанасяне и премахване на етилен винил ацетат. След това учените изследвали материала с помощта на масспектрометрия.

Те открили повече от 500 пептида, около 100 от които се оказали с човешки произход. В намерения материал учените са идентифицирали генетични остатъци, които свидетелстват, че граф Дракула може да е страдал от възпалително заболяване на дихателните пътища и кожата, както и от цилиопатия – генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с различни нарушения: от поликистоза на бъбреците до дефекти на лицето, нервната система, затлъстяване и т.н.

24-те най-безмилостни лидери в човешката история

Освен това учените са открили съединения, които дават основание да се предполага, че Дракула е имал хемолакрия – състояние, при което кръвта се смесва с течността в слъзните канали, което води до появата на кървави сълзи. Цветът им в същото време може да варира от леко оцветен до тъмночервен. Такива сълзи правят доста силно впечатление на другите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес