Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гризачите са опасни преносители на неизвестни коронавируси

19 ноември 2021, 16:47 часа • 2501 прочитания

Съвременните гризачи са естествен резервоар за неизвестни на науката вируси, потенциално способни да предизвикат опасни респираторни заболявания при човека. Това става ясно от изследване, публикувано в PLOS Computational Biology. Според учените от Принстънския университет (САЩ) някои гризачи вероятно нееднократно са се заразявали със SARS-подобни коронавируси и са придобили устойчивост към тях.

SARS-CoV-2, причинител на COVID-19, има зоонозен произход, тоест първоначално е циркулирал сред животни, а след това се е научил да заразява човека.

Предишни изследвания са установили, че китайските подковообразни прилепи се явяват гостоприемник на многобройни SARS-подобни вируси, без при тях да се проявяват силни симптоми на заболяване. Откриването на други потенциални преносители на коронавируси, които имат устойчивост към патогени, е важно за предупреждението за преноса на нови патогени върху човека.

Учените провели търсене на АСЕ2 рецептори сред множество видове бозайници. АСЕ2, който се намира на повърхността на клетките, се използва от коронавируса SARS-CoV-2 за прикрепване и проникване във вътрешността на клетките.

Оказало се, че при приматите има консервативни (слабо променящи се с еволюцията) аминокиселинни последователности в тези участъци на АСЕ2, които се свързват с коронавируса. Но при гризачите тези участъци, напротив, се отличават с високо разнообразие, което може да допринесе за висока скорост на еволюцията на SARS-подобни вируси.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес