Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генетици дешифрираха ДНК на "мъртвеца от кладенеца" в норвежката сага за Свере

27 октомври 2024, 10:16 часа • 568 прочитания

В сагата за норвежкия крал Свере има епизод за нападение над замъка „Свересборг“ в Трондхайм през 1197 г. Нападателите разграбват и изгорят всички сгради вътре и очевидно, за да отровят водата, хвърлят мъртво тяло в кладенеца, засипвайки го с камъни. Неговите останки са открити през 1938 г. по време на археологически разкопки.

Сега генетиците са извлекли неговата ДНК и са установили произхода му, косвено потвърждавайки събитията, описани преди повече от осем века.

Свещеният хитон на Александър Македонски: Уникални находки в Царските гробници на Вергина

Дълго време изследователите се задоволявали с визуално описание на останките на „човека от кладенеца“ в замъка „Свересборг“. През 2014 и 2016 г. скелетът е изваден, извършено е радиовъглеродно датиране и е установено, че е лежал в земята около 900 години. Това бил мъж на възраст между 30 и 40 години към момента на смъртта. Тогава учените предположили, че именно този „мъртвец“ се появява в сагата за Свере.

В нова работа голям екип учени под ръководството на Майкъл Мартин от Норвежкия университет за наука и технологии са решили да получат повече информация за мистериозния персонаж, като анализират генома му. Статия за това е публикувана в списание от групата на Cell – iScience.

„Откриването на останките в кладенеца и привързването им към епизода за набега на замъка „Свересборг“ през 1197 г. от сагата за Свере предостави уникална възможност за проверка на исторически събития с помощта на древна ДНК. Не можем да докажем, че тялото, извадено от кладенеца в руините на замъка, е същият човек, споменат в сагата, но косвените доказателства говорят в полза на това“, пишат изследователите в статията.

Разкопки на кладенеца в замъка „Свересборг“ през 2016 г. Norwegian Institute for Cultural Heritage Research

От малък кътник учените извлекли три генетични образци и секвенирали генома. Анализът потвърдил, че това е мъж. Изследователите успели да възстановят някои детайли от външния му вид – сини очи, руса или светлокестенява коса, което е типично за викингите.

За да разберат произхода, генетиците прибегнали до сравняване на автозомната ДНК на 6140 съвременни норвежци от 19 окръга. Според тези данни предците на „човека от кладенеца“ са от южната част на Норвегия. Генетично най-близкото до него население е населението на региона (фюлке) Вест-Агдер.

Но ето какво е странно. Победените обитатели на замъка, които принадлежат към биркебайнерите на Свере, идват главно от централната част на Норвегия, а нападателите, баглерите, идват от юг. Историците винаги са вярвали, че баглерите са хвърлили в кладенеца тялото на един от биркебайнерите.

Археолози откриха свидетелства за Рагнарьок

Разбира се, въз основа на резултатите от геномния анализ е невъзможно да се каже към коя партия е принадлежал „мъртвецът“. Ако се приеме, че това е един от нападателите, то това означава, че те са хвърлили в кладенеца тялото на един от своите загинали. За съжаление, поради лошото съхранение на останките е невъзможно да се определи точно причината за смъртта на този човек. Не е потвърдена и хипотезата за инфекциозно заболяване.

Анализирайки генома на „мъртвеца от кладенеца“, учените направили още едно откритие. Оказва се, че северните и южните норвежци са били генетично различни още по времето на крал Свере.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес