Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция забрани продажбата на хербицида Roundup Pro 360

15 януари 2019, 21:03 часа • 6362 прочитания

Френските власти забраниха продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за безопасност при одобряване на хербицида.

Roundup, собственост на германския „Байер“ след закупуването на американския агрогигант „Монсанто“ миналата година, съдържа глифозат, който еколозите и други критици отдавна смятат, че причинява рак.

Изявление на френската агенция за хранителна и екологична безопасност ANSES гласи, че продажбите на Roundup Pro 360 са били забранени от 15 януари след съдебно решение по-рано през деня, предаде БГНЕС.

"Тъй като решението влиза в сила незабавно, пазарното одобрение за Roundup Pro 360 е отменено", заяви ANSES в изявление пред Франс прес.

"Продажбата, разпространението и използването на Roundup Pro 360 са забранени от днес."

Административният съд в Лион, югоизточна Франция, постанови, че ANSES е трябвало да отдава по-голямо значение на потенциалните рискове за безопасността, когато разрешава използването на Roundup Pro 360 през март 2017 г.

Екоактивисти приветстваха съдебното решение, припомняйки проучване от 2015 г. на агенция на Световната здравна организация (СЗО), която заключи, че глифозатът е "вероятно канцерогенен".

"Това е основно решение, защото в крайна сметка то би трябвало да обхване всички версии на Roundup, тъй като съдът установи, че всички продукти с глифозат вероятно са канцерогени," каза Корин Лепаж, адвокат на института за изследване на генетиката CRIIGEN.

Европейският съюз поднови издаването на разрешение за глифозат в продължение на пет години през ноември 2017 г., но президентът на Франция Еманюел Макрон обеща да забрани използването му във Франция до 2021 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес