Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансовият аспект на половата дискриминация

21 януари 2021, 10:41 часа • 1437 прочитания

Учените оцениха финансовите загуби на компаниите поради предпочитание към пола при наемането на работа. Проучване, проведено в Университета в Орегон (САЩ), показа, че това води не само до дискриминация на работниците, но и до обща загуба на производителност, а това е изпълнено със загуби, според „ EurekAlert“.

Пристрастността между половете при набирането на персонал се отнася до предпочитанията на единия пол пред другия. През последните десетилетия ситуацията се подобри: ако преди 30 години условните пристрастия се отнасяха до 4% от наемането, сега съотношението спадна до 1%. Въпреки това, дори на пръв поглед малък брой заплашва да дискриминира служителите, освен това предубедеността при наемането може да доведе до факта, че недостатъчно квалифициран служител ще получи работа и работата му няма да бъде достатъчно ефективна, предаде БГНЕС.

Използвайки примера на типична компания от „Fortune 500“ (която включва 500-те най-големи американски корпорации по общ доход), в която работят около осем хиляди души годишно, учените показаха, че от загуба на производителност поради дискриминация на служителите, тя може да загуби до 2 , 8 милиона долара. Такива може да са загубите ако коефициентът на пристрастие е 1%, ако показателя се повиши до 4%, загубите могат да достигнат до 17 милиона долара годишно.

В същото време, заключиха експертите, ако целенасочено се набират повече жени, това няма да реши проблема. „Тези методи няма да премахнат дискриминацията и могат да доведат до други проблеми, включително недоволство на служителите“, обясни Джей Харди, асистент по мениджмънт в Университета в Орегон, Колеж по бизнес. Експертите нарекоха максималната обективност в интервютата най-доброто решение на проблема.

В Германия, която се нарича първата европейска икономика, проблемът с неравенството между половете се решава на държавно ниво. За да преодолеят разликата и да подобрят кариерата на жените, те са готови да въведат 30%-на квота за тях в управлението на компании. Бизнесът се отнася хладно отношение на идеята: някои компании смятат въвеждането на квота като неоправдана намеса в частното предприемачество.

По-рано експерти от службата за подбор на персонал „Heidrick & Struggles“ стигнаха до заключението, че от началото на пандемията са по-малко склонни да имат доверие на жени на ръководни позиции: сега те заемат такива позиции само в 3% от най-големите компании в света. Кариерата на жените е изложена на голям риск, тъй като те са тези, които най-често работят в районите, които са най-силно засегнати по време на карантина. Освен това, жените са по-склонни да напуснат работата си, за да се грижат за деца поради затварянето на училищата. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес