Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Честите бустерни дози може да отслабят имунната система

13 януари 2022, 19:20 часа • 11837 прочитания

Европейски регулаторни органи предупредиха, че честите бустерни дози срещу COVID-19 могат да намалят имунния отговор и постоянно им прилагане вероятно не е решението, което мнозина търсят, предаде Bloomberg.

Повторната реваксинация на всеки четири месеца в крайна сметка може да отслаби имунната система и да я изтощи, предупреждават от Европейската агенция по лекарствата. Затова отделните страни трябва да разредят прилагането на бустерните дози и те да се прилагат само в началото на студените сезони в отделните полукълба – стратегия, възприета от години при ваксинирането срещу грип.

Препоръката идва в момент, когато някои страни обмислят вероятността да прилагат втора бустерна доза или общо четвърта такава, в опит да осигурят по-висока защита срещу варианта Омикрон. По-рано този месец Израел стана първата страна, взела подобно решение за хората над 60 години. Вчера стана ясно, че Дания също започва ваксинация с четвърта доза ваксина. Великобритания обаче обяви, че един бустер осигурява добра защита и няма нужда от повторното му прилагане.

„Бустерните дози могат да бъдат прилагани един или може би два пъти, но това не е нещо, което смятаме, че може да се повтаря непрекъснато“, казва Марко Кавалери, директор на отдела по биологични заплахи и ваксинационни стратегии на ЕМА. „Вместо това ние трябва да помислим как да преминем от сегашната пандемична обстановка към ендемична такава“, допълни той.   

От европейския регулатор обявиха още, че и интравенозните, и оралните медикаменти като Ремдесивир и Паксловид запазват своята ефективност срещу Омикрон. От агенцията също така уточниха, че ваксина, насочена срещу конкретен вариант на коронавируса, може да бъде одобрена в Евросъюза най-рано през април, тъй като този процес отнема 3-4 месеца. Припомняме, че от Pfizer и Moderna вече обявиха, че работят по ваксина, която да работи срещу новите серотипове като Омикрон.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес