Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експериментално лекарство на "Мерк" е ефективно срещу Омикрон

28 януари 2022, 18:35 часа • 4596 прочитания

Експериментално лекарство за COVID-19 на компанията "Мерк" е показало, че е ефективно срещу варианта Омикрон в лабораторни условия. Това предаде Ройтерс, като цитира съобщение на компанията.

Препаратът молнупиравир, разработван съвместно с "Риджбек Байотерапютикс", е тестван в шест лабораторни проучвания. Данните оценяват антивирусната активност на лекарството и други вещества срещу COVID-19 при разновидности, будещи тревога. В съобщението се казва, че предстоят клинични изпитания на препарата, уточнява 24 часа.

Хапчето на "Мерк" и това на конкурентната компания "Пфайзер" получиха разрешение за употреба в САЩ през декември. Те са смятани за важно средство в борбата срещу варианта Омикрон.

Според лабораторни данни, обявени от "Пфайзер" в края на миналата година, препаратът с търговско наименование "Паксловид" запазва ефективността си и срещу доминиращата в момента в целия свят разновидност на новия коронавирус. От компанията "Мерк" съобщиха по-рано този месец, че лекарството й има механизъм, който действа срещу Омикрон и всеки друг вариант на COVID-19. Молнупиравир има разрешение за употреба в повече от десет държави по света, сред които са САЩ, Великобритания и Япония.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес