Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетски археолог разкри тайната на "червения живак" и проклятието на фараоните

24 февруари 2022, 08:00 часа • 46232 прочитания

Египетският археолог Захи Хавас е споделил спомените си от срещи с известни хора, а също така разказал за „червения живак“ и как той се свързва с привличането на богатство, съобщава Al Arabiya, цитирана от inosmi.ru.

Бившият египетски министър на антиките обявил за връщането на всички артефакти, откраднати по време на революцията през януари 2011 г. Той разказал за това в интервю за една от египетските телевизии.

„Червеният живак е слух, на който хората се смеят“, заявил Хавас.

По думите му съществува мит, че ако човек извади съд с червен живак от гърлото на мумия, тогава демоните няма да имат власт над него и той ще може да прави каквото си поиска.

Разкриха тайната на извънземния кинжал на Тутанкамон

Египетският археолог допълнил, че в гробниците няма следи от т.нар. червен живак, който според някои хора носи богатство и лекува различни болести. Всичко това са митове. Факт е, че някои гробници не са достъпни за посещение за дълъг период от време и когато се отворят, от тях първо излизат невидими микроби и бактерии. Това кара някои хора да вярват в съществуването на проклятието на фараоните – проклятие, което уж сполетява археолозите, които докоснат гробниците на фараоните и мумиите.

Той също така припомнил за разграбването на антики по време на революцията в Египет, започнала на 25 януари 2011 г. Според Хавас изгубените по време на януарската революция вещи били върнати в пълен обем. Египетският музей бил спасен от факта, че всеки, който влязъл в него, не знаел за древните артефакти, целта им била „червеният живак“.

"На 28 януари отидох в Египетския музей, намиращ се на площад Тахрир, с палка в ръце. Бях длъжен да го пазя, тъй като преди това бях министър на туризма и антиките", добавил археологът.

България била част от древния континент Балканатолия

Хавас също разказал няколко истории за известни личности, които посетили Египет и разгледали египетските антики. По думите му един от най-важните хора, които някога са посещавали комплекса от пирамиди в Гиза, е "кралицата на човешките сърца" принцеса Даяна.

„Беше през 1992 г. Помолих да ми бъде позволено да я придружавам при посещението в Гиза. Тя ми разказа, че се интересува от пирамидите, затова ѝ предложих да отиде на панорамата, за да ги види в целия им блясък“, добавя той.

Хавас разказл илюбопитна подробност от посещението на президента на САЩ Барак Обама в Кайро през 2009 г. Обама влязъл с него в една от гробниците на фараоните и видял статуя, която изглеждала точно като него, което американският лидер не пропуснал да отбележи. Хавас се съгласил с него и двамата се разсмели. После президентът на САЩ заявил: „Дори не съм мечтал да стоя така до Сфинкса.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес