Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една кутийка нещастие - това е количеството коронавирус, което повали света на колене

11 февруари 2021, 06:19 часа • 3405 прочитания

Всички вируси, причиняващи COVID-19, циркулиращи по света в момента, могат лесно да се поберат в една консервна кутия за безалкохолна напитка, сочат изчисления на британски математик, цитирани от Reuters, съобщава БГНЕС.

Кит Йейтс, експерт по математика от университета Бат, изчислява, че има около два квинтилиона (или два милиарда милиарда) частици на вируса на SARS-CoV-2 по света във всеки един момент.

Детайлизирайки изчисленията си, Йейтс казва, че е използвал диаметъра на SARS-CoV-2 - средно около 100 нанометра или 100 милиардни части от метър - и след това е разбрал обема на сферичния вирус.

Дори като се вземат предвид изпъкналите от коронавируса протеини и фактът, че сферичните частици ще оставят празнини, когато са подредени заедно, общото количество все още е по-малко, отколкото да напълни една кутия от 330 милилитра, каза той.

"Изумително е да се мисли, че всички проблеми, прекъсвания, трудности и загуби на живот, които са дошли през последната година, могат да съставляват само няколко глътки", каза Йейтс в изявление.

Още: Бъдещето на коронавируса: Лятото може да е повратен момент, но едва ли ще изчезне

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес