Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъвка може да се окаже профилактиката и спирачката на коронавируса

14 декември 2021, 07:25 часа • 1425 прочитания

Учени работят върху експериментална дъвка, която да може да неутрализира SARS-CoV-2 още в слюнката на човек.

В скорошно проучване изследователи от Филаделфия, Пенсилвания, създадоха дъвка от растителни материали, която може да намали вирусния товар на SARS-CoV-2 в слюнката. Механизмът е следният - в дъвката има изкуствено отгледан ензим ACE2***, който привлича вируса и така той не отива в човешките клетки и оттам - в кръвоносната ни система. Изкуственият ензим в дъвката всъщност блокира естествено произвеждания от човешкото тяло ACE2.

Както е добре известно, вирусът се предава чрез капчици и аерозоли при говорене, кашляне, дишане и пеене. Затова хората следва да носят маски - така намаляват риска.

Слюнката както на симптоматични, така и на асимптоматични хора с вируса съдържа висок вирусен товар – колкото по-малко е той, толкова по-леки са симптомите на човека. Вирусът се възпроизвежда главно в слюнчените жлези и лигавиците, което ги прави потенциално високорисков път за предаване на SARS-CoV-2. Това особено важи за по-новите варианти на коронавируса - вирусният товар на заразените с Делта е 1260 пъти по-висок от този на по-ранни варианти.

"Ангиотензин-конвертиращ ензим ACE2, поставен в дъвка, трябва да осигури време на хората да изградят имунитет и да помогне за намаляване на тежестта на заболяването, което зависи от вирусния товар. Биокапсулираните в дъвката протеини са стабилни и напълно функционални в продължение на няколко години“, разказва проф. Хенри Даниел от Penn Dental Medicine във Филаделфия, Пенсилвания.

Учените, работещи над дъвката, смятат, че такива дъвки могат да помогнат в борбата с други потенциални вируси, размножаващи се в слюнката. Те се надяват скоро да направят клинично изпитание, защото досега имат на разположение само лабораторни резултати за въздействие на продукта си.

*** ACE2 е един от ензимите на ренин-ангиотензин системата в човешкото тяло. Какво представлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес