Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно „непорочно зачатие“ наблюдаваха в САЩ

23 септември 2015, 13:14 часа • 7176 прочитания

Херпетолози от щата Мисури (САЩ) съобщиха за първия случай на повторно непорочно зачатие при жълтокоремна змия, съобщава Discovery News.

Змията снасяла яйца през последните два летни сезона. Потомството от 2015 година не оцеляло, но две змии от яйцата, снесени миналата година, демонстрират добро здраве. Както отбелязват учените, те за първи път са наблюдавали при жълтокоремната змия партеногенеза ("непорочно зачатие" или "девствено размножение").

Наблюдаваната от херпетолозите женска особа се намирала в изолация около осем години и съхранилата се в нея сперма не е могла да доведе до появата на потомство в резултата на сливане между мъжки и женски полови клетки (тоест с участието на самец).

Партеногенезата се явява една от формите за размножение, при която потомството се развива от неоплодени яйца на женската (без генетичен принос на мъжкия).

Такава форма на размножение присъства при много насекоми (например пчели и оси), както и някои видове риби, земноводни, влечуги и птици. При бозайниците партеногенеза не е откривана, допълва Lenta.ru.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес