Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две проучвания сочат, че британският вариант на коронавируса не е по-тежък

13 април 2021, 06:40 часа • 3098 прочитания

Нови две изследвания сочат, че противно на предишните опасения, няма категорични доказателства, че британският вариант на коронавируса (B.1.1.7) увеличава тежестта на инфекцията от COVID-19. Категорично обаче този вариант е по-заразен от други видове SARS-CoV-2. Изследователски статии са публикувани в научните списания The Lancet Infectious Diseases и The Lancet Public Health, предаде БГНЕС.

Според първите проучвания, в допълнение към способността да се разпространява бързо, B.1.1.7 може да се отличава и с повишена смъртност на пациентите. Експертите продължават да изследват ефектите от инфекцията с британския вариант, за да разберат дали всъщност е по-смъртоносна, а също и да установят дали ваксините срещу SARS-CoV-2, създадени срещу други разновидности на вируса, предпазват от този щам.

Авторите на първото проучване проследяват лондончани, които са приети в две градски клиники между началото на ноември и края на декември 2020 г. Тогава ваксинацията е още в самото начало и почти нищо не се знае за британския вариант. Учените са анализирали броя и състава на вирусните частици от тестове на пациенти, както и симптомите, с които са били заразени. Общо изследователите са получили данни от 341 лондончани.

Делът на смъртните случаи сред пациентите и в двете групи е сравним (16% и 17%), а тежестта на симптомите също е приблизително еднаква. В същото време, кислородни маски се предписват по-често на пациенти с B.1.1.7 (44% срещу 30%), но според изследователите това може да се дължи не само на тежестта на коронавирусната инфекция. Следователно, учените не са взели предвид тази характеристика в своите заключения.

Друга важна разлика между пациентите с британски щам е високият вирусен товар: т.е. броят на вирусните частици в техните кръвни проби.

Второто проучване обхваща много повече участници: малко над 36 500 души, които са използвали приложението COVID Symptom Study от края на септември до края на декември 2020 г. Това приложение се препоръчва да се инсталира от пациенти, които са се разболели от коронавирус, за да могат да обяснят на лекаря за симптомите на инфекция.

В допълнение към данните за това как се чувства всеки пациент, приложението предава и мястото, където се е намирал. По този начин изследователите разполагат с голямо количество данни, според които и сравнение с информацията за съотношението на пациентите с B.1.1.7 във всеки регион и е възможно да се направи извод за връзката между тежестта на симптоми и броя на пациентите с британски щам.

Учените не откриват никаква статистически значима връзка между тези параметри: когато броят на пациентите с британския вариант се увеличи в определен регион на Англия, Шотландия или Уелс, броят на случаите на тежък COVID-19 в този регион не се увеличава и често се променя по независим модел. Няма значителна връзка между броя на пациентите с B.1.1.7 и нивото на повторно заразяване - докладвани са подозрителни 249 случая и заключението е, че британският вариант не води до видим скок на случаи в това отношение.

Учените, все пак, забелязват една връзка: оказва се, че репродуктивният индекс - показателят, по който учените преценяват скоростта на разпространение на даден вирус - при британския вариант е 1,35 пъти по-висок от този на "стандартния" т.е. уханския коронавирус.

Въпреки всичко това, според учените, с помощта на съществуващите лечения, репродуктивният индекс B.1.1.7 може да бъде намален. Освен това, според последните проучвания, всички известни към момента ваксини са ефективни срещу него.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес