Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните крокодили ходели на задни лапи, показват фосили

18 юни 2020, 20:10 часа • 5889 прочитания

Някои видове предци на днешните крокодили са можели да бягат на два крака като динозаври, поддържайки равновесие с помощта на дългата и тежка опашка. Палеонтолозите стигнали до този извод след анализ на вкаменени следи от влечугите, намерени на територията на съвременна Южна Корея, съобщи ТАСС, позовавайки се на изследването им, публикувано в научното списание Scientific Reports.

По време на разкопки в Чинджу, учените открили множество странни следи с дължина от 18 до 24 см. Според оценките на палеонтолози, дължината на крайниците, оставили такива отпечатъци, би трябвало да е примерно колкото дължината на крак на възрастен човек.

Първоначално палеонтолозите предположили, че следите принадлежат на птерозаврите. Но птерозаврите, както и много динозаври ходят като на пръсти, опирайки се основно на палците, а животните, оставили отпечатъци в Чинджу, са се опирали и на пети.

Изхождайки от това, палеонтолозите предположили, че следите са оставени от крокодиломорфи – древни родственици на съвременните коркодили. Но и в тази версия оставали несъответствия. Работата е там , че всички известни корокдиломорфи са ходели на четири крака, а учените са открили отпечатъци само на задни лапи.

Анализът и на най-малките детайли на отпечатъците подсказал обяснение. Палеонтолозите предположили, че следите действително са оставени от крокодиломорфи, обаче те се движели подобно на динозаврите, т.е. на задни лапи. Опашката помагала на влечугите да балансират при ходене. Заедно с нея тези същества достигали три метра дължина.

Датировката на вкаменелостите показала, че крокодиломорфите са живели преди 110 - 120 милиона години.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес