Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древна "алтайска амазонка" се оказала мъж

02 декември 2015, 15:15 часа • 9083 прочитания

Сензационни данни от палеогенетични изследвания на носителите на пазирикската култура са публикували новосибирските археолози. ДНК анализите установили, че открита преди 25 години "алтайска амазонка" е от мъжки пол, пише "Российская газета".

Резултатите от молекулярно-генетичния анализ на телета на двама воини, открити в могилата Ак-Алаха 1, са публикувани в списанието на сибирския отдел на РАН „Наука от първи ръце“.

Могилата с необичайния гроб е била открита на платото Укок в Алтай преди четвърт век. Дълго време се смятало, че в нея са били погребани баща и дъщеря – стар опитен воин и млада амазонка.

„Това беше първото неограбено, замразено погребение на пазирикската култура, където в ледовете се е съхранило всичко, което обикновено не се съхранява – погребалният инвентар, фрагменти от костюма, снаряжението на конете – спомнят си новосибирските археолози Вячеслав Молодин и Наталия Полосмак. – Погребаните в нея хора са имали доста висок социален статус и са се отнасяли към елита на пазирикското общество, те са били воини ездачи.“

Тъй като телата не били мумифицирани, техният пол и възраст били установено по скелетните останки. Антрополозите смятали, че в първия гроб е погребан мъж на възраст 40-45 години, а във втория – момиче на 16-17 години. Впрочем редица учени още тогава отбелязали необичайните черти на лицето на младата амазонка – по-конкретно големия череп и масивната долна челюст.

Но в този гроб били открити 34 раковини от каури, смятани за символ на женската плодовитост, и обици, което потвърдило изводите на антрополозите. Учените издигнали хипотеза за възможното съществуване на традиция в пазирикското общество, според която младите момичета от елита можело да усвояват боравенето с оръжие, преди да се омъжат.

Но 25 години по-късно красивата легенда за алтайските амазонки била разрушена.

ДНК анализът, извършен в Института по цитология и генетика, показал, че вторият гроб е на младеж, който вероятно се е падал племенник на първия. Освен това учените установили, че по-старият воин е страдал от силни поражения на костно-ставния апарат и е бил почти инвалид. Причината за гибелта на неговия племенник още не е установена.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес