Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древен магически амулет откриха в Турция (ВИДЕО)

13 ноември 2022, 13:18 часа • 7684 прочитания

Амасра е град на западното черноморско крайбрежие на Турция. Основан е през второто хилядолетие пр.н.е. Наскоро по време на археологически разкопки тук е открит омагьосан печат-амулет, пише изданието Daily Sabah.

Смята се, че той е произведен в Древен Египет. За това място на разкопки е отговаряло Министерството на народното образование от 2014 г. Тогава при строежа на училище са открити останки, които вероятно датират от римския период. Работата продължила под ръководството на дирекцията на музея на Амасра и университета в Бартън.

По време на разкопките изследователите открили необичаен амулет. Той има форма на пирамида и прилича на печат. Височината му е два сантиметра. В същото време пирамидалната форма е по-малка от сантиметър. Учените открили различни белези върху новата находка. По-специално били изобразени ръка с меч, няколко символа и две крила.

Според ръководителя на катедрата по археология, доцент Фатма Багдатли Чам, артефактът е открит в римско съоръжение. Историците го отнасят към II век от н.е. Чам отбелязва, че амулетът-печат с квадратна основа и пирамидална форма е изработен от обсидиан, а на фигурата се вижда бог Бес.

„Виждаме, че в основата на артефакта има изобразена с линии фигура, изобразяваща бог Бес, познат ни от египетската религия – казва Чам. В горната част на изделието виждаме букви и думи-талисмани, познати и от древната египетска религия, наречена демотическа. Буквените символи вероятно изпълняват защитни функции. Това е бил един вид талисман, амулет, който човек е носел за защита от зло и болести или за защита в друг смисъл. Можем да кажем, че това е единственият екземпляр от този вид, открит в римски слой в Анатолия по време на разкопки."

За археолозите това откритие е важно и вълнуващо. Сега те възнамеряват да разберат кой е бил собственикът на този талисман. Може би дори свещеник, последовател на древната египетска религия, е носел със себе си талисмана за защита. Възможно е също така артефактът да е бил донесен от римски легионер, който го е получил по време на мисията си в Африка.

ОЩЕ: Най-древният надпис в света се оказа заклинание

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес