Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данните за ваксините срещу коронавирус от Израел - грешна математика води до фалшиви новини

20 август 2021, 07:50 часа • 18613 прочитания

Ако не анализираме данните специално от Израел по възрастови групи, Чорбанов и Мангъров с любезното съдействие на родните медии щяха да ни обясняват, че ваксините срещу коронавирус всъщност увеличават риска да се разболееш от COVID-19. Това заключение прави във Фейсбук Константин Куцуков, след като анализира най-новите данни за действието на ваксините срещу коронавирус в Израел.

Ето какво пише г-н Куцуков за Израел, описвайки накратко т.нар. Парадокс на Симпсън по отношение на данните, който често води до грешна интерпретация и заключения. Накратко, ситуацията напомня за често казваното в часове в начално и средно училище по математика - не може да сравняваш круши с краставици и да чакаш точен резултат:

"1. Сред пациентите в болница с Ковид около 60% са ваксинирани, а 40% не са. Което на пръв поглед показва, че ваксините не вършат особено голяма работа.

2. Но ако нормализираме по броя на ваксинираните като процент от населението, се оказва, че ваксините предпазват, т.е. намаляват риска от хоспитализиране, с около 68%. (Много повече хора са ваксинирани в Израел.)

3. Но тези 68% също не изглеждат особено добре, все пак първоначалните данни бяха за много по-високи нива на защита. Тук вече става интересно.

4. Поради това, че има големи разлики в процента ваксинирани по възрастови групи в Израел, резултатите се изкривяват, когато ги събираме. Като простичък пример да си представим, че имаме две групи с по 1000 души над 50 години и 1000 души до 50 години. С всички условности на това кой точно е млад, нека наречем първата група "възрастни", а втората "млади". Сред възрастните ваксинирани са 900 души, а 100 не са. Сред младите е обратно, ваксинирани са 100, а 900 не са. От възрастните ваксинирани 60 са в болница, 30 сред неваксинираните са в болница. От младите 10 от неваксинираните са в болница и нито един от ваксинираните. Очевидно и в двете групи ваксините предпазват. Сред възрастните вероятността за хоспитализиране, ако си ваксиниран, е 60/900=6.67%, ако си неваксиниран: 30/100=30%. При младите рискът за неваксинирани е 1.1% и 0% за васкинираните. Нека обаче съберем числата за двете групи. Имаме общо 1000 ваксинрани и 1000 неваксинирани. В болница са 60 ваксинирани и 40 неваксинирани!"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес