Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да кажем "Добре дошла" на есента: Настъпва астрономическата есен

23 септември 2015, 06:50 часа • 13865 прочитания

Есенното равноденствие настъпва днес, 23 септември, в 11:20 часа българско време. По цялото земно кълбо денят е равен на нощта, а това означава, че сме се сбогували с лятото и от днес в официално владение настъпва есента.

От този момент Слънцето се премества в Южното полукълбо. Границата между светлината и тъмнината в днешния ден е точно по меридиана, а не наклонено, както в други дни, обяснява говорителят на Главната астрономическа обсерватория към РАН Сергей Смирнов пред РИА Новости.

"От този момент Северният полюс отива в сянката, а Южният полюс ще бъде на светло", добавя Смирнов.

Той отбелязва, че началото на астрономическите и календарните сезони не съвпадат, тъй като астрономическата есен настъпва в различно време.

Равноденствието е астрономическо явление, при което центърът на Слънцето по своето движение по еклиптиката пресича небесния екватор. При наблюдения на Земята от Космоса при равноденствие терминаторът преминава по географските полюси на Земята и е перпендикулярен на земния екватор.

Терминаторът е линия, която отделя осветената (светла) част на небесно тяло от неосветената (тъмна) част. Терминаторът винаги се наблюдава във вид на половин елипса, която в края на първа и началото на последна четвърт има вид на права линия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес