Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чуйте „най-страшния звук в света“: Учените пресъздадоха свирката на смъртта на ацтеките (ВИДЕО)

01 октомври 2023, 09:40 часа • 9684 прочитания

Митологията за сътворението на света на ацтеките гласи, че двама богове се събрали в жертвен огън и станали Слънцето и Луната, но останали неподвижни, докато богът на вятъра Еекатъл не духнал срещу им. Смята се, че по време на жертвоприношения ацтеките са използвали специален инструмент, който издавал зловещ звук, като се предполага, че това е трябвало да помогне на душите на убитите хора да пътуват до отвъдното, пише Daily Mail.

През 1999 г., по време на разкопки на ацтекски храм в Мексико, археолозите открили обезглавен скелет на човек. В ръката му имало предмет, който издавал зловещи звуци – свирка във формата на череп, която според учените е използвана по време на жертвоприношения. Днес учените са използвали технология за 3D принтиране, за да създадат нова версия на емблематичния инструмент и да пресъздадат звуците, които издава. Може да се каже, че свирката с формата на череп на ацтеките създава „най-страшния звук на планетата“.

Изследователите отбелязват, че инструментът издава звук, който прилича на смесица между зловещ порив на свистящ вятър и „крясъка на хиляди трупове“. Екипът също така отбелязва, че новите свирки на смъртта са създадени въз основа на дизайна с формата на череп на оригинала. По-късно в образователния YouTube канал Action Lab беше публикувано ново видео на свирка, създадена на 3D принтер. Потребителите, които вече са слушали записа, отбелязват, че смъртоносната свирка издава звук, който наистина може да се нарече „най-ужасяващият в света“ и „всяващ страх“.

Независимо че свирката на смъртта е открита в ацтекски храм, едва 15 години по-късно учените осъзнали какво всъщност представлява. Първоначално археолозите не придали никакво значение на находката, тъй като смятали, че това не е нищо повече от играчка. 15 години по-късно учен духнал в дупката в горната част на инструмента и чул кошмарния звук. Това се оказало удивително откритие, тъй като приличало на „предсмъртния крясък на човек“.

Все пак учените все още не знаят точно за какво са използвали този инструмент ацтеките, но съществуват няколко теории. Според една от тях смъртната свирка е използвана в жертвоприношения, за да помогне на душите на мъртвите в пътуването им към отвъдното. Друга смята, че инструментът може да е бил поставян в гроба за защита от зли духове в задгробния живот. Според трета ацтеките използвали свирката по време на битки, за да „всяват страх в сърцата на враговете си в началото на битка“.

Учените отбелязват, че формата на инструмента имитира формата на човешкия ларинкс. Веднага щом някой духне в дупката, въздухът се разделя на два потока, създавайки трептения, които циркулират около голяма камера, преди да излязат от втората дупка. Освен това в голямата камера на някои смъртоносни свирки има топка, обикновено направена от корк, която подскача, допълнително изкривявайки звука.

Съвременните версии на ацтекската свирка са създадени от американската компания HeyGears. Всички свирки на смъртта издават различни звуци в зависимост от размера на предмета и къде точно се поставя в устните, когато се духне. Между другото, продажби на този невероятен страховит инструмент вече се правят на различни платформи; желаещите могат да закупят смъртоносни свирки, изработени от смола, керамика и дори въглеродни влакна.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес