Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на коронавируса: Лятото може да е повратен момент, но едва ли ще изчезне

11 февруари 2021, 06:12 часа • 3992 прочитания

Появата на варианти на коронавируса добави още по-голяма несигурност към ваксинационните кампании, започнали в голяма част от света и които се характеризират с недостиг на дози. От особено безпокойство са мутациите във Великобритания, Южна Африка и Бразилия и въздействието, което те могат да окажат не само върху увеличаването на вирулентността и леталността на вируса, но и върху имунитета, генериран от ваксините. Всъщност, хоризонтът не е толкова тъмен. Научни прогнози предполагат, че SARS-CoV-2 е тук, за да остане, поне засега. Но даващите ги също са съгласни, че ваксините значително ще улеснят това съжителство, посочва БГНЕС.

"Илюзията, която имаме, нашата идея е, че постепенно ще достигнем тази магическа цифра от 70% от населението с антитела", казва Алберт Бош, професор в Университета на Барселона и президент на Испанското дружество по вирусология, за RTVE. Той посочва летния сезон като възможна повратна точка на пандемията: "Въпреки че инфекциите не изчезват, вярно е, че през лятото те са по-рядко срещани, тъй като вирусът се предава по-лошо, наред с много други фактори. Ако двете неща съвпадат - лятото и значителна част от имунизирана популация, можем да имаме естествен спад, който няма да бъде изчезване".

Вирусологът смята, че е малко вероятно стремителните числа на тази трета вълна да се повторят през следващите месеци, въпреки появата на нови варианти. Но експертът е наясно, че пътят напред все още е дълъг. "Ще продължа да има огнища, но това няма да бъде това, което виждаме сега", казва той и обяснява, че "тенденцията е, че с течение на времето, с взаимодействието между гостоприемник - човешкото същество и вирус, последният има тенденция да се адаптира по-добре и по-добре заразява гостоприемника по по-ефективен начин, но причинява по-малко патогенност".

Ваксините ще предотвратят хоспитализации и смъртни случаи

Вариантите на SARS-CoV-2, открити във Великобритания, Южна Африка и Бразилия се характеризират, според първите проучвания, с по-голяма лекота на предаване в сравнение с местния вирус, открит в Ухан. Британският вече са докладва в повече от 80 страни, докато южноафриканския присъства в повече от 40, а бразилският е открит в около 10.

Първите проучвания също така предполагат, че особено в лицето на южноафриканския и бразилския вариант, наличните в момента ваксини губят значителен процент от своята ефективност, но това не означава, че те не служат за справяне с най-лошото лице на пандемията. "Това, което знаем досега за всички ваксини, е, че те ще предпазват от сериозни заболявания, хоспитализации и смъртни случаи и това е най-важното", заяви Хайме Хесус Перес, член на Испанската асоциация за ваксинация, за RTVE.

Ваксините от Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca (и като цяло всички, които се разработват в цял свят от различни подходи и технологии) могат да бъдат актуализирани относително бързо, за да се адаптират към новите мутации. Ето защо е много важно, възможно най-скоро да се открият възможните варианти, които могат да възникнат. Испанското министерство на здравеопазването, съвместно с автономните общности, наскоро одобри протокол за наблюдение на появата и разпространението на нови мутации.

Това не означава, че приложените дози са безполезни, нито означава, че трябва да изчакаме да актуализираме ваксините, за да продължим с ваксинационната кампания. "В момента това, за което трябва да се притесняваме, е да имунизираме колкото се може повече хора с ваксините, с които разполагаме, защото това наистина ще ни позволи да изпразним болниците", продължава Перес. "Тогава, ако трябва да направим промяна на ваксините, ако в зависимост от наличността можем да направим най-ефективните за всички или не ... Всичко това ще се види по-късно. Но в момента не можем да кажем "не" на никоя ваксина, която ще предотврати хоспитализации и смъртни случаи", категоричен е той.

Ще трябва ли да бъдем реваксинирани?

При липса на знание за продължителността на имунитета, проявен от човешкия организъм срещу SARS-CoV-2, реваксинацията е възможност, която експертите не изключват, особено при по-уязвими групи и с определена периодичност. "Поради съществуващите видове ваксини и повечето от тези, които ще дойдат, не е неразумно да се мисли, че има някакво "напомняне" за ваксини", казва Алберт Бош, който припомня, че "имаме тази ситуация с грипа всяка година".

"Ще съжителстваме за известно време с вируса и ще се появят варианти, с които ще трябва да се сблъскаме, в непрекъсната атака-контраатака", продължава Бош, въпреки че ясно посочва, че според него "ние ще понасяме все по-добре вирусна инфекция".

Хайме Хесус Перес от своя страна уверява, че "е налице годишният сценарий за реваксинация, заедно с грипната ваксина и ако е необходимо ще се направи оценка на периодичността", въпреки че той признава, че "това са неща, за които все още трябва много да научим".

"Това, което е предсказуемо и това, което виждаме досега в проучванията на различните ваксини, е, че те ви предпазват от щама, срещу който са създадени, но също така и срещу нови варианти. Излагането на антигена за първи път винаги продължава да бъдем по-добри, отколкото да го направим срещу самия вирус. С което, научно правдоподобно е, че епидемиологичните вълни, които идват по-късно, не са толкова сериозни, колкото тези, които сме понесли досега", заключава специалистът по превантивна медицина.

Още: Произходът на коронавируса - обобщението на СЗО не дава важните отговори

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес