Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпрецедентно: Във Великобритания ще заразяват нарочно с коронавирус за научни цели

19 февруари 2021, 14:13 часа • 2696 прочитания

Великобритания позволи с цел изпитания доброволци да бъдат умишлено заразявани с коронавирус, съобщава списание Science.

Това е първият такъв случай в световен мащаб. Първата цел на изпитанието е да се провери какво количество SARS-CoV-2 е нужно, за да бъде заразен здрав организъм. След това доброволци ще бъдат ваксинирани и ще бъдат изложени на дозата, при която настъпва зараза, определена в първата фаза на проучването.

Подобни модели се ползват при разработката на противогрипни ваксини, но в случая с COVID-19 шансът да умреш е далеч по-голям – защото при зараза болестта е по-опасна от грипа. За разлика от грипа, няма и лекарство, което доказано да работи в силна степен. А дори и по-леко изкаран COVID-19 може да има дългосрочни последици върху организма.

В британското изследване ще участват 90 души, на възраст между 18 и 30 години. Те ще са под 24-часово наблюдение. На доброволците, които покажат симптоми на зараза, ще им бъде осигуряван "Ремдесивир" – лекарство, което е одобрено от СЗО като оказващо ефект върху болестта.

Още: Южноафриканският Кунчев е сигурен, че няма естествен имунитет срещу южноафриканския коронавирус - дали?

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес