Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акад. Петрунов: 10% от хората имат по-слаба имунна система и ваксините при тях не са толкова ефективни

07 март 2019, 09:06 часа • 4262 прочитания

Двете най-големи постижения на медицината са антибиотиците и ваксините. Това са най-колосалните постижения, които са спасили човечеството от масова гибел. Ваксините са най-доброто средство за борба с инфекциозните заболявания. Това заяви академик Богдан Петрунов по наболялата тема с ваксините.

Според Петрунов чрез ваксините се вкарват антигени, които стимулират организма да се справи със съответното заболяване.

На директен въпрос на БНТ има ли опасност от ваксините, отговорът беше, че е "несериозно да се говори". Петрунов обаче призна, че има странични реакции, но човек може да се задави и от вода. Нямате представа колко е строг контролът при производство, добави академикът.

Ученият каза и нещо много интересно – че 10% от хората имат такава имунна система, която реагира много слабо на "дразненето" от ваксини т.е. от стимулирането на защитните сили на организма с ваксина, което предполага съответно и по-занижена защита, въпреки поставената ваксина. Голям брой от разболелите се сега от морбили 20% с поставена една ваксина сигурно влизат в тази група, предположи Петрунов, коментирайки, че има ваксинирани болни от морбили – но само такива, при които не е завършен цикълът т.е. няма реваксинация. Припомняме, че ваксина срещу морбили се поставя за пръв път когато човек е поне на 13 месеца, а вторият път – на 12 години. При последната епидемия от морбили в България обаче - преди 9-10 години, числата за заболелите с поставена поне една ваксина са доста по-високи (подробна информация ТУК).

По думите на Петрунов живите ваксини всъщност не могат да заразят друг човек и "практически и теоритически" е невъзможно да се разболее човек, на когото е поставена такава ваксина.

Същевременно академикът се усъмни, че глобата от до 200 лева за пропускане на задължителна имунизация се събира адекватно и беше категоричен – родителите на неваксинирани деца трябва да поемат тежестта от решението си да не ваксинират чрез санкция. Не се поддавайте на манипулативни публикации – аз съм потресен от някои твърдения, подчерта той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес