Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 знаменитости, оцелели в "отвъдно приключение"

17 април 2023, 07:50 часа • 7952 прочитания

Често интересът на обществото към изключителни личности не изчезва след смъртта им и дори расте, което води до оскверняване на гробове.

Понякога злоумишлениците похищават праха или костите на известни личности, за да се обогатят, но се случва да се ръководят от съвсем други съображения. Ето и най-известните случаи от този род.

Йозеф Хайдн

Австрийският композитор Йозеф Хайдн умира през 1809 г. и е погребан в едно от гробищата на Виена. През 1820 г. останките му са ексхумирани, за да бъдат тържествено препогребани в църквата на град Айзенщат, където Хайдн е написал няколко меси. Но в гроба не бил открит черепът на композитора.

Thomas Hardy Public Domain

Неговият похитител се оказва Йозеф Розенбаум, секретар на принц Естерхази, който инициира повторното погребение. Розенбаум наема двама гробари, които похищават черепа на Хайдн. Розенбаум бил любител на френологията – учение, според което между структурата на черепа и човешката психика има връзка.

Полицията бързо разобличава Розенбаум, но по време на следствието той предава на разследващите черепа на друг човек и така успява да запази черепа на композитора през целия си живот. След смъртта на Розенбаум черепът сменя притежателите си сред колекционерите в продължение на 145 години, докато най-накрая се събира отново с останките на Хайдн.

Ейбрахам Линкълн

11 години след убийството на 16-ия американски президент Ейбрахам Линкълн банда от четирима души фалшификатори се опитва да открадне тялото му от гробището Оук Ридж в Спрингфийлд.

Alexander Gardner Public Domain

Големия Джим, който ръководи нападателите, възнамерява да размени тялото на бившия американски лидер за излежаващия присъда главатар на бандата, без който фалшификаторите са загубили постоянния си доход. Освен да го освободят, похитителите планират да поискат от властите 200 000 долара откуп.

Четиримата идват вечерта на гробището и започват да изнасят ковчега с тялото на президента. Местният им информатор обаче уведомява предварително полицията за предстоящото „отвличане“, която предотвратява осквернението. Престъпниците успяват да избягат, но десет дни по-късно са задържани.

Лев Троцки

Тленните останки на революционера Леон Троцки, починал след атентат през 1940 г., са „обезпокоени“ почти 70 години след смъртта му. През 2009 г. в медиите се появява информация, че в Мексико Сити група анархисти са откраднали урната с праха на революционера.

Неизвестен автор Public Domain

Те предоставят снимки, които уж потвърждават думите им, и разказват, че са смесили пепелта на Троцки с брашно и от него са изпекли бисквити, които изпратили на журналисти и анархисти. Според нападателите по този начин те успяват да разширят полето на революционната борба. Впоследствие журналисти от редица западни медии се усъмняват в автентичността на тази история и откриват несъответствия в нея.

Ева Перон

Най-известната първа дама на Аржентина, Ева Перон, умира през 1955 г. на 33-годишна възраст от рак на матката. Съпругът ѝ решава тялото да бъде балсамирано, за което доктор Педро Ара получава 100 000 долара. Хуан Перон възнамерява да издигне на съпругата си паметник, но се налага да избяга от страната поради държавен преврат.

Pinélides Aristóbulo Fusco Public Domain

Дълго време в Аржентина не знаят какво са направили новите власти с тялото на Ева. Впоследствие се оказва, че тленните ѝ останки са били тайно изнесени от страната. Перон е погребана в Милано под името Мария Магистрис. Тялото остава там до 1971 г., когато е предадено на Перон, който живее в Испания. Говори се, че той държал тленните останки на жена си в трапезарията на къщата си, до масата. През 1973 г. Хуан Перон отново става президент на Аржентина. Той донася у дома и тялото на Ева. В момента тя е погребана в семейната крипта.

Алберт Айнщайн

Патологът Томас Харви вади мозъка на световноизвестния физик теоретик Алберт Айнщайн няколко часа след смъртта на учения и го взема при себе си, въпреки че семейството на великия учен не му дава разрешение за това.

Къде е мозъкът на Айнщайн?

Jackie Ramirez Pixabay

Харви нарязва мозъка на 240 парчета, някои от които запазва за себе си, а останалите изпраща на изследователи по целия свят за изследване. Неговите потомци даряват останалите части от мозъка на учения на Националния музей по здравеопазване и медицина през 2010 г., но в момента 45 сегмента са в Музея на медицинската история Mutter във Филаделфия. През 2011 г. туристите успяват да ги видят за първи път със собствените си очи.

Чарли Чаплин

Известният комик Чарли Чаплин умира през 1977 г., но след около година по-късно безработният поляк Роман Вардас и българинът Ганчо Ганев решават да похитят тялото му от гробище в Швейцария, за да припечелят допълнителни пари. Те успяват да вземат тленните останки и искат от роднините на Чаплин откуп от 600 000 швейцарски франка.

Getty Images

За връщането на останките полицията организира мащабна операция, в която участва дъщерята на комика Джералдин. Тя носи пари на похитителите, а в колата се крие полицай. В случващото се участват и други служители на реда, облечени в цивилни дрехи. Полицията успява да арестува похитителите. Тялото на комика е препогребано, а гробът му е бетониран.

Елвис Пресли

Само няколко седмици след погребението на Краля на рокенрола Елвис Пресли през 1977 г. е направен опит за неговото похищение. С полицията се свърза Рони Адкинс, който съобщава кога той и двама съучастници ще откраднат останките на звезда от гробището в Мемфис. Според Адкинс те ще да поискат откуп от 10 милиона долара за тялото на Елвис.

Ollie Atkins Public Domain

В уреченото време полицията наистина успява да задържи трима души на гробището. Те обаче нямат инструменти, с които да отворят гроба. Освен думите на Адкинс срещу тях няма никакви улики и затова те са освободени. След 25 години Адкинс признава, че кражбата е била инсценирана, за да може семейство Пресли спокойно да го погребе на територията на семейното имение Грейсланд.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес