Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравните власти казаха кога ще можем да си избираме ваксина

25 март 2021, 11:32 часа • 6327 прочитания

Всички ваксини, които се получават като доставки, се разпределят веднага за ваксиниране на хората от първите три фази. Желаещите да се ваксинират от тези фази постоянно се увеличават. Половината от дозите се насочват към личните лекари, за да могат и те да ваксинират по списъците. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на днешния брифинг в Министерски съвет.

"Ще има повече избор за ваксини през април месец", коментира и здравният министър Костадин Ангелов. През април по наличната досега информация България очакваше 1 млн. дози ваксини.

На въпрос защо има служители на университети от втора фаза, които още не са ваксинирани, а се ваксинират приоритетно представители на фирми, при това с възможност за избор на ваксини, здравният министър каза, че не знае за такива случаи и ако има сигнали, ги очаква.

"Правителството успя да обърне отношението на гражданите към ваксините", увери Ангелов. На въпрос защо има медии, които още не са ваксинирани на фона предстоящи избори, които ще отразяват активно, Ангелов увери, че се върви по списъците и забавянията се дължат на продължаващата ваксинация на хора от изборната администрация.

"За следващите 6 месеца сме поръчали ремдесивир за 80 млн. лв. - 36 000 флакона", каза още министърът в отговор на въпрос има ли недостиг от препарата. "Получихме 1780 дози в понеделник, след това още 4220, а очакваме още 6000 дози около края на март", допълни той. 

Още: Здравният министър е притеснен: Третата вълна по нищо не прилича на втората

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес