Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър: Вече има нов шеф на Фонда за лечение на деца

15 август 2014, 08:30 часа • 23361 прочитания

Още от самото начало се случиха едно-две-три бързи сътресения, които ги решихме оперативно. През другата седмица ще има нарочна пресконференция, на която ще оповестим резултатите от проверки по няколко линии на работата на здравното министерство. Това заяви новият здравен министър д-р Мирослав Ненков и поясни, че има и проверки на обществени поръчки, установени са неточности заради разминаване на правила, но другата седмица ще има проверки.

Днес следобяд ще търся пари за здравеопазване – за Фонда за лечение на деца, за бюджета на НЗОК. Предварителните данни показват, че бюджетът на Фонда за лечение на деца е изчерпан. Той е бил 5 млн. лева, а сега проверяваме за какво са отпускани, дали няма дублиране със Здравната каса. Вече назначих нов директор – г-н Павел Александров. Той вече е бил директор на Фонда и по негово време нещата са вървяли, затова го назначих отново, разказа Ненков в сутрешния блок на bTV.

Не ми стана ясно защо Таня Андреева е решила да смени ръководствата на няколко големи болници, включително на „Пирогов”. Не знам какви са ѝ аргументите, тя не е длъжна да ми ги казва. Затова ще има проверка, за да видим как върви дейността на тези болници, посочи Ненков. Той посочи, че ще има промени в бордовете на три-четири големи болници – в онкологията в София, в Бургас.

По въпроса със „Спешна помощ” и планът за седемчасов работен ден, Ненков посочи, че това е доста хлъзгава тема. Със седем часа работа ще може да се плаща извънреден труд, но имаме фиксиран фонд, от които се плащат заплати. Ако той не се увеличи, то откъде ще дойдат парите? Надяваме се малко увеличение на бюджета за заплати да има, подчерта здравният министър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес