Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър мисли, че България се справя с коронавируса

18 ноември 2020, 08:49 часа • 3593 прочитания

Локдаунът е мярка, която е изключително тежка. Пак казвам, ние трябва да анализираме ситуацията към момента и дали въвеждането на тази мярка ще бъде изпълнимо т.е. дали ще може да има обезщетение за затворените бизнеси. Не наблюдаваме намаляване на ръста на заболелите в страните, в които се случва. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по въпроса за по-строгите мерки заради коронавируса.

"Не ми се струва, че се изпускат нещата от контрол. За мен подготовката на системата през лятото беше оптимална. Считам, че България се справя, защото нашата заболяемост не е в челото в Европа", каза Ангелов, според който и по смъртност не сме на челни места и това било европейска оценка (ОЩЕ: "Първата седмица с рекордна смъртност от 5 години насам". По думите му, не били верни твърденията, че сме проспали ценно време и не сме се подготвили.

Нямаме време да се лутаме от едно решение в друго решение. Така здравният министър коментира мярката „зелени коридори” за пазаруване.

По думите му, възрастните хора били „изключително дисциплинирани” и от самото начало той бил казал, че ако имало мъгли, застудяване, щял да се премести часовият диапазон – вместо 8:00 – 10:00, да стане следобедна (сега е 13:30 – 16:30 часа). Станало факт влошаването на времето и диапазонът бил преместен, по думите на министъра пред БНТ. Припомняме, че промяната стана буквално денонощие след първата заповед.

За училищата няма допълнителни мерки, но здравният министър обяви, че подкрепя въвеждане на маски задължително в клас. "Нека видим какво ще кажат експертите", уточни Ангелов.

Не е задължително да правиш PCR тест след 14 дни изолация, защото си бил болен от COVID-19. Да, някои болници искат от своите медици такъв тест, но дори и при положителен PCR тест това не значи, че човекът е заразен. Откриват се олигонуклеотиди на вируса, не самият вирус, подчерта Ангелов.

Здравният министър каза и, че се готви законова промяна да не са под карантина медици, които са били контактни на потвърдено положителен с COVID-19 медик.

За финал Ангелов благодари на всички българи, които спазват мерките - не се събират заедно, носят предпазни средства в затворени пространства.

Още: "Поредни рекорди: 4828 души заразени с коронавирус за ден, над 1200 са оздравели"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес