Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега няма заведени дела от болници срещу държавата заради пръстовия идентификатор

28 юли 2017, 12:23 часа • 933 прочитания

Към настоящия момент няма заведени дела от болници спрямо държавата заради закупено оборудване за въвеждане на т.нар. пръстов идентификатор. Това заяви здравният министър Николай Петров на днешния парламентарен контрол.

Недоволство заради похарчените пари за провалената система обаче има, призна министърът, който уточни, че в здравно министерство има няколко писма от директори на различни болници. Основният въпрос в тях е дали лечебните заведения, които те управляват, ще бъдат обезщетени. Министерството на здравеопазването не може да направи такива плащания, защото е незаконосъобразно, уточни здравният министър.

От думите на Петров стана ясно, че болниците са похарчили общо 365 000 лева за въвеждане на системата на пръстовия идентификатор, като в това число обаче не влизат общинските болници, както и някои специални лечебни заведения по смисъла на закона.

Припомняме, че идеята за пръстовия идентификатор беше на Петър Москов, като със системата трябваше да се пресече порочната практика да се получават пари от НЗОК от болниците за всъщност нереализирани хоспитализации. Съдът обаче спря системата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес