Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заместничката на Кантарджиев се обърна към Господ да ни пази от коронавируса

09 август 2021, 08:03 часа • 3928 прочитания

Да се надяваме, че няма да е много висока, с твърде много случаи. Това заяви ръководителят на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, която замести на поста проф. Тодор Кантарджиев. Тя започна с изказване, че ако Господ е българин или българка, сега ще ни помогне срещу четвъртата вълна на коронавируса.

По думите ѝ, било трудно да се каже колко голяма ще е вълната, но е ясно, че дори ваксинираните имат по-ниски титри неутрализиращи вирус антитела срещу делта варианта.

Никой никого не е спрял да направи трета доза. Проблемът е, че нямаме първа и втора доза, ние говорим за трета, продължи Христова, без да отговори конкретно на въпрос на Нова телевизия как да си сложиш трета доза, като не е урегулирано официално. Въпросът е кой да е маркерът, който да показва има ли нужда от нова доза ваксина, каза професорът. Вероятно в близко бъдеще ще се уточнят нещата, добави тя.

Не трябва твърде много да се натиска към задължително ваксиниране, защото се появява съпротива. Но ако случаите станат твърде много, нека да има работа на заведенията само с ваксинирани – персонал и клиенти.

Още: Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас, но при значително по-малко тестове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес