Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-министър: В края на седмицата ще се спре плановият прием в болниците в София

27 октомври 2021, 19:45 часа • 2903 прочитания

Очаква се в края на седмицата да бъде спрян плановият прием в столичните болници. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с директори на лечебни заведения, предаде 24 часа. Петров не се ангажира с краен срок на тази мярка.

По думите му няма да се спира диализната дейност, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания. Още 50 реанимационни легла вероятно ще бъдат открити в 25 болници в София, каза зам.-министърът Димитър Петров. Бъдещите интензивни легла в момента са за планов прием. По думите на Петров те ще решат проблема за седмица, а след това ще се откриват още.

Вторият вариант, който са обсъдили на срещата, е оборудването само на интензивни легла, които да се подсигурят с екипи от други по-малки болници. Става въпрос за по-малките болници в София, които не работят с COVID-19 и от съседните области. В момента има 45 свободни реанимационни легла, но голяма част са в АГ болниците. Те се ползват от бременни и родилки. По думите на зам.-министъра в момента няма проблем с останалите свободни легла, които са над 1000.

На национално ниво свободни легла са около 33%. В София е сравнително тежка ситуацията, както и във Варна. Тук заболеваемостта е над 1000. Някои болници са на предела и не могат да разкрият легла. Командировани лекари ще има ако се направи нова структура. Има нужда от реаниматори. Колкото повече са, толкова по добре, добави Петров. Според него дефицит на легла в София има заради многото идващи пациенти от страната.

В "Александровска" болница има едно свободно реанимационно легло от общо 36, каза директорът на болницата д-р Атанас Атанасов. По думите му могат да бъдат разкрити още толкова легла, но липсват реаниматори.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес