Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закриване или преструктуриране предстои за Центъра по наркомании?

09 май 2019, 09:00 часа • 2011 прочитания

Центъра по наркомании има една единствена лаборатория, която дава представа за динамиката на инфектирането с ХИВ и хепатит сред инжекционно зависимите. Тук се провеждат и консултациите с родителите, близките и със самите зависими, които са анонимни." Това каза Директорът на центъра д-р Пламен Попов в интервю за bTV.

По думите му в социалните мрежи са се появили твърдения, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма.

"Прозира личностен, а не професионален подход" по отношение на съдбата на Центъра", допълни още той.

Д-р Попов каза, че при предишния опит за закриване са напуснали 12 души от превантивно информационния център. "Има проблем с младите кадри и заради безкрайно ниското ниво на заплащане", заяви още той. 

"Злоупотребява се с такава болна за обществото тема", каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя беше категорична, че метадоновата програма няма да бъде засегната, а също така и няма да бъде закрита единствената у нас лаборатория, която следи динамиката на заразяване с ХИВ и хепатит сред зависимите. Всички специални звена ще минат към Националния център за обществено здраве и анализи.

"За първи път в управленската програма, проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението. През последната година ние не можем да получим тази компетентност и това ниво на участие от националния център и е необходимо да привличаме външни експерти", коментира още Йорданова.

Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало" сподели, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант: "Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес