Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първите 15 дни от ноември НЗОК е спестила 15 млн. лв. от хоспитализации

21 ноември 2016, 17:45 часа • 1283 прочитания

Отчетените от болниците хоспитализации през първите 15 дни на месеца са с 15 млн. лева по-малко спрямо същия период на октомври и с 10 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. Това отчете в понеделник председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Ваньо Шарков.

На въпрос дали намалението в разходите на лечебните заведения е в резултат на въведената система за пръстова идентификация, която стана задължителна от началото на ноември, Шарков посочи, че все още е рано да се прави такъв извод, но допълни, че системата безспорно е ефективна.

Той съобщи още, че лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 000 лева и сега ще ги връщат.

Експерти от Централното управление на НЗОК са проверили 14 болници и проверките са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Лечебните заведения са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков, цитиран от Mediapool.

По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес