Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" иска парламентът, а не правителството да обявява извънредна епидемична обстановка

10 декември 2021, 12:55 часа • 4801 прочитания

Най-малката партия в 47-то Народно събрание "Възраждане" внася предложение за промени в Закона за здравето. Ако бъдат приети, парламентът, а не правителството по предложение на здравния министър, ще обявява извънредна епидемична обстановка.

Промените в Закона за здравето са насочени в три части: едната се отнася до възможността да бъде въведена задължителна ваксинация срещу коронавируса, другата част е на заповедите на министъра на здравеопазването и третата част е за контрола върху тях. От "Възраждане" предвиждат изменение на противоепидемичната обстановка да бъде налагано само с решение на Народното събрание и не повече от 2 месеца.

Правомощието на здравния министър да предлага, а правителството да обявява извънредна епидемична обстановка беше фиксирано по време на третото правителство на Бойко Борисов.

С промяната в Закона за здравето "Възраждане" иска да направи достъпен съдебният контрол върху заповедите на здравния министър. Основният проблем за съдебен контрол на заповедите е, че докато се свика първото съдебно заседание министърът на здравеопазването или е изменил заповедта, или я е отменил и съдът е отменил делото, каза още Гунчева. Из дебрите на правото: Може ли зеленият сертификат да се окаже противоконституционен?

Лидерът на партията Костадин Костадинов счита, че така ще може да се възстанови нормалният начин на живот. Според Костадинов, в парламента има други нормални партии, които смятат, че зеленият сертификат не може да се превърне в пропуск и условия за работа. "Това не е необходимо зло, както някои казаха – това е излишно и вредно зло. Няма необходимо зло, а злото е просто зло", аргументира се той.

От своя страна заместникът му Елена Гунчева заяви, че промени в Закона за здравето са наложителни заради правния казус от заповедите на министъра на здравеопазването, но и все по-широката обществена дискусия дали налаганите мерки ограничават граждани права или дали същите са дискриминационни.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес