Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМА с подробности за симптомите на щама "Делта" и как протича

24 август 2021, 11:57 часа • 15549 прочитания

От Военномедицинска академия разясниха какви са симптомите и как протича заболяването от новия щам на коронавируса "Делта".

Основните симптоми, че сте заразен с "Делта", са температурата до 40 градуса, която продължава по-дълго време и не се влияе от антипиретици, и кашлицата със задух, обясняват лекари. Проявяват се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса. По-рядко обаче се установява липса на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА. При тази вълна обаче има и много по-млади пациенти – между 20 и 40 години.

До болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на ваксинирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина, отчитат още от ВМА. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, твърдят още инфекционистите.

Те призовават хората да ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане на заболяването е най-голяма.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес